Županija

‘ZALOG POVIJESTI ZA BUDUĆNOST’ Ivan Viđen: ‘Svaka je kulturna baština smještena u prirodnu baštinu’

'ZALOG POVIJESTI ZA BUDUĆNOST' Ivan Viđen: 'Svaka je kulturna baština smještena u prirodnu baštinu'

Javna tribina Zalog povijesti za budućnost – važnost očuvanja kulturne baštine i njenih potencijala za gospodarski razvoj održana je u tvrđavi Kaštio u Stonu u utorak u sklopu projekta Povijest na zrnu soli.

Na tribini su sudjelovali Ivan Viđen, povjesničar umjetnosti i član Udruge Kinookus, prof. Josip Žuvela i Ivo Klaić, v.d. pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i more Dubrovačko-neretvanske županije.

– Treba imati na umu kako je svaka kulturna baština smještena u prirodnu baštinu. Isto tako, uz sva dosadašnja istraživanja, baština je nedovoljno poznata i o njoj se nikad ne može dovoljno govoriti – konstatirao je u uvodnom dijelu Ivan Viđen. Istaknuo je kako je ukupan napredak Pelješca izniman, pozdravio obnovu i označavanje Napoleonovog puta, rad vinara na prepoznatljivosti peljeških vina, suradnju Općine, Župe i ostalih subjekata, no dodao i kako postoji prostor za napredak budući da npr. ne postoji ozbiljan turistički vodič Pelješca. Viđen je napomenuo kako promjene koje se rade trebaju biti u funkciji mjesta i stanovnika Pelješca, a ne samo turista.

Kao poveznicu na predavanje profesora Josipa Žuvele Gastronomska tradicija kao razvoj ugostiteljstva i suvremenih trendova u prehrani Viđen je kazao kako gastro ponude nema bez prave proizvodnje te ako nema lokalnih sastojaka, tradicionalna jela ne mogu biti autentična. Žuvela je predstavio osnovne namirnice Pelješca, ribu, maslinovo ulje, vino, morske plodove, iste one koje pripadaju mediteranskoj prehrani, a koja je 2013. godine upisana u UNESCO-vu Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine.

Ivo Klaić je izrazio zadovoljstvo što se mladi na Pelješcu vraćaju tradicionalnim poslovima kao što je uzgoj kamenica, aktivnosti koja je neupitno dio kulturne baštine. Istaknuo je kako Županija potiče i sudjeluje u projektima koji za cilj imaju održivi razvoj kroz valorizaciju kulturne baštine, a sve u interesu lokalnog stanovništva.

Javnu tribinu organizirala je Općina Ston u sklopu projekta Povijest na zrnu soli financiranim iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014-2020. Nositelj projekta je Općina Ston, a kao partneri sudjeluju Turistička zajednica Općine Ston, Društvo prijatelja dubrovačke starine, Regionalna razvojna agencija DUNEA, Župa sv. Vlaha – Ston i privatni poduzetnik Natura Dalmatia. Više o projektu možete saznati na web stranici i Facebook stranici.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Pročitajte još

PRIDRUŽITE SE Trening prepoznavanja ptica na Neretvi

Dulist

[FOTO] MODELARSKA LIGA Županijsko natjecanje mladih tehničara

Dulist

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist