AktualnoKome zidine

Zakon o obnovi u hitnoj proceduri!

Zidine

U srijedu, 5. lipnja, posljednjeg dana 8. sjednice Hrvatskog sabora, na dnevnom redu trebao bi se naći Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika, i to po hitnom postupku!

Naime, premda Prijedlog još uvijek nije i službeno uvršten u dnevni red, on se nalazi u zakonodavnoj proceduri po hitnom postupku, što znači da se na sjednici očekuje i na prvom i na drugom čitanju.

Prijedlog Zakona saborskim zastupnicima trebali bi predstaviti i obrazložiti ministrica kulture Andreja Zlatar Violić, njen zamjenik Berislav Šipuš, te ministričini pomoćnici Sanja Šaban i Vesna Jurić Bulatović.

Podsjetimo, na svojoj sjednici 29. svibnja Vlada RH je prihvatila Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika, kao prijedlog Ministarstva kulture te ga uputila u Sabor u hitnu proceduru. Za komentar smo zamolili predsjednika Društva prijatelja dubrovačke starine Denisa Orlića.

– Kad bi ovakav predloženi Zakon bio izglasan, to bi bila revolucija. Bila bi to revolucionarna i protuustavna zakonska odredba kojom se mijenja Ustav Republike Hrvatske, jer se takvim zakonom jednoj udruzi konfiscira imovina, raskidaju svi ugovori, briše pravo plodouživanja, a sve bez mogućnosti sudske zaštite i bez sudskog postupka. To je negiranje Ustavom utvrđene trodiobe vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu vlast – komentirao je ovu situaciju Orlić.

– Šokiran sam što Sabor kao zakonodavno tijelo može rušiti Ustav Republike Hrvatske. Ustav se može mijenjati samo kvalificiranom većinom, a oni će očito Ustav rušiti običnom većinom – istaknuo je Orlić, te naglasio kako bi izglasavanje takvog zakona značio raspad kompletnog sustava naplate ulaska na zidine.

Predsjednik DPDS-a pozvao je Gradsko vijeće da se što prije konstituira kako bi bili u mogućnosti zaštititi gradsku imovinu od protuzakonitog i protuustavnog posezanja od strane nekih krugova u Ministarstvu kulture.

– Očito je da je sve ovo zamišljeno da se provede dok Gradskog vijeća nema, a koje je jedino legitimno tijelo koje u ovom slučaju može štititi interese Grada. Stoga plediramo na gradske vijećnike da postignu dogovor i da se što prije konstituiraju radi općeg interesa – istaknuo je predsjednik DPDS-a Denis Orlić.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist