AktualnoKome zidine

“Zakon je i u drugom čitanju protuustavan”

"Zakon je i u drugom čitanju protuustavan"

Za komentar odgode saborske rasprave o Konačnom prijedlogu Zakona o izmjenama Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika pitali smo predsjednika Društva prijatelja dubrovačke starine Denisa Orlića.

– Ovaj zakon je definitivno i u svom drugom, izmjenjenom nacrtu loš, protuzakonit i protuustavan. Ne ispunjava ni osnovne pretpostavke. Ne samo da narušava zakonita prava Društva prijatelja dubrovačke starine, nego narušava i interese baštine dubrovačkog kraja. naime, ovim zakonom se nemušto pokušava urediti potpuno novi način financiranja zaštite baštine, a sve s iksljučivo jednim ciljem, kako bi se raskinuo i negirao dosadašnji odnos između DPDS-a i Grada Dubrovnika – kazao je za duList Orlić.

– Prvenstveno je upitan po tome što se želi donijeti, bez da se o tome nije očitovalo Gradsko vijeće, koje je jedino ovlašteno raspolagati imovinom Grada Dubrovnika tolike vrijednosti. Gradsko vijeće nije se očitovalo ni o dosad važećem ugovornom odnosu između DPDS-a i Grada Dubrovnika, a niti o budućem prijedlogu zakona. To je u najmanju ruku neobično, ako ne i protuzakonito i štetno. Sadašnji ugovor zaključen je temeljem odluke Gradskog vijeća, a ako je bilo što nezakonito u tom ugovoru, onda posljedice treba snositi onaj tko ga je predložio i potpisao s njihove strane, a to je gradonačelnik Vlahušić. Ako gradonačelnik govori da je trenutni ugovorni odnos protuzakonit, a on ga je predložio, zna se onda tko bi za to trebao biti odgovoran – istaknuo je Orlić.

Podsjetimo, konačni prijedlog zakona kojeg se češće zove 'zakon o zidinama', a ponekad i 'Lex Vlahušić', stavljen je na dnevni red 10. sjednice u svom drugom čitanju 6. prosinca, ali je rasprava, unatoč željama i najavama i gradonačelnika Vlahušića i ministrice kulture Andree Zlatar Violić, odgođena za 2014. godinu.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist