Zanimljivosti

Zajedničke molitve i svjedočenje Evanđelja

Dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić primio je ovog ponedjeljka u Biskupskom ordinarijatu u prvi službeni posjet episkopa zahumsko – hercegovačkog i primorskog gospodina Grigorija. U pratnji episkopa Grigorija bio je i protojerej stavrofor Goran Spaić, dubrovački paroh.

U srdačnom i prijateljskom ozračju biskup Uzinić i episkop Grigorije razgovarali su o zajedničkim radostima i nadama, ali i brigama i tjeskobama s kojima se susreću u svojoj biskupiji, odnosno eparhiji, te o izazovima koje današnje vrijeme stavlja pred sve kršćane. Složili su se da je potrebno zauzimati se za iskreno kršćansko svjedočenje Radosne vijesti, Evanđelja, koje je temeljna i glavna poveznica svih kršćana, kao i o potrebi zauzimanja za pravedan mir i nadilaženje onoga što razdvaja i dijeli kršćane.
Unatoč podjelama koje postoje među kršćanskim crkvama i koje su vidljive i na našim prostorima, osobito kao posljedica nedavnih ratnih stradanja, potrebno je zajedničkim zalaganjem za istinu Evanđelja i istinski suživot svjedočiti svoje kršćansko opredjeljenje, stavovi su biskupa Uzinića i episkopa Grigorija.

Biskup Uzinić je iznio inicijativu zajedničke molitve u Tjednu molitve za jedinstvo kršćana, što je episkop Grigorije rado prihvatio, kao i o sudjelovanju Pravoslavne crkvene zajednice u Dubrovniku na Danima kršćanske kulture, koji se već nekoliko godina u suradnji s izdavačkom kućom Verbum organiziraju u korizmeno vrijeme.
Kao znak povezanosti dviju Crkava i uspomene na ovaj prvi službeni posjet biskup Uzinić je episkopu Grigoriju darovao skulpturu sv. Vlaha, zaštitnika Grada Dubrovnika i dubrovačke biskupije, te biskupski prsten s motivima II. vatikanskog sabora, a episkop Grigorije je biskupu Uziniću darovao ikonu Bogorodice s Djetetom.

Episkop Grigorije je pozvao biskupa Uzinića u uzvratni posjet eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj, što je biskup Uzinić prihvatio.
 
 

Pročitajte još

NAJBOLJI LIKOVNI RADOVI Djeca prepoznala važnost civilne zaštite

Dulist.hr

‘HALO BING’ Alan Ford vraća se u Dubrovačke knjižnice

Dulist

Čak 10 ‘Oskara znanja’ stiže u Dubrovnik, najbolji su učenici Umjetničke škole

Dulist