Kultura

Zajednička izložba Anamarije Obradović i Lene Kramarić u Galeriji Flora

Zajednička izložba Anamarije Obradović i Lene Kramarić u Galeriji Flora

U petak 1. kolovoza u 20.30 sati u Galeriji Flora održat će se otvorenje zajedničke izložbe dvije likovne umjetnice Anamarije Obradović („Blic momenti“) i Lene Kramarić („Što sam radila ove godine“).

Anamarija Obradović rođena je 28. veljače 1983. godine u Dubrovniku. Godine 2002. završila je srednju Umjetničku školu Luke Sorkočevića u Dubrovniku. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Splitu 2009 godine.Od 2009 godine ima iskustva u kazalištnoj i flmskoj scenografji te u dizajnu plakata za kazalište i razne evente.

– Naziv BLIC-MOMENTI odgovara motivima radova jer su nastajali nasumičnim procesom. Slike koje su se dogodile u hodu i kontinuiranim istraživanjem uvelike su mi pomogle u razvoju ideja za moj budući rad. Podsjećaju na zaleđene trenutke koji mogu biti stvarni, ali isto tako i projekcija zamišljenog trenutka kojeg poput treptaja zaustavljam i prenosim na platno. Pri izvedbi koristim se različitim tehnikama koje su bačene kao skice na sirovo platno, bez ikakve podloge. Akvarel, akril, kolaž, markeri su kontrolirani i promišljeni dok korištenje tuša i njegovim preljevanjem i kapanjem po platnu mjestimično mogu, ali nikad do kraja iskontrolirati, što mi stvara dozu iznenađenja tijekom procesa stvaranja slike. Mrlje koje se pojavljuju na dijelovima slike podsjećaju na Rorschachov test mrlja koji se koristi u psihoanalitičkoj teoriji, jer gledatelj može sam prepoznati razne oblike u slici bas kao kod ispitanika psiho-testa, čije se mrlje razlikuju od mojih jer tvore simetrične oblike. Strip-art koji je u malim dozama uvijek bio prisutan u mojoj tehnici slikarstva ovaj put je očišćen od slikanja akrilom i potpuno ogoljen, tako da na slici prevladava crtež s minimalnim slikarskim potezima kista. Poput stripa ciklus je započet na papiru a kasnije ga prenosim i iskušavam iste tehnike na platnu.

SAMOSTALNE IZLOŽBE: 2008.“Zlatna Vrata“, Split; caffe “Galerija“, Dubrovnik 2009. Dioklecijanovi podrumi, Split; 2009. caffe“Living room“, Dubrovnik; club “Jazz“, Zagreb; 2010. galerija “Flora“, Dubrovnik; Salon Galić, Split; 2011. Art Radionica Lazareti, Dubrovnik; 2012. galerija “Flora“, Dubrovnik; Salon Galić, Split; 2013. Art Radionica Lazareti, Dubrovnik; .studio let/777, Dubrovnik

Lena Kramarić (1982., Zagreb). Nakon završene Škole primijenjene umjetnosti i dizajna (grafički odsjek) u Zagrebu upisuje Akademiju likovnih umjetnosti (nastavnički odsjek, smjer slikarstvo) kojeg završava 2008. godine te nastavlja obrazovanje na Poslijediplomskom doktorskom studiju slikarstva pod mentorstvom prof. D. Sokića.

Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU). Sudjeluje na brojnim samostalnim (‘Luksuz’ Academia Moderna, Zagreb & Art radionica Lazareti, Dubrovnik sa Martinom Tomić // Galerija Sebastian, Dubrovnik // Leupold Gallery, Rothenbach, Njemačka // Amstel Gallery, Amsterdam, Nizozemska // AcquestArte, Ascona, Švicarska // Art radionica Lazareti, Dubrovnik (video rad Closer) // Salon Galić, Split // Galerija Prica, Samobor ..) i grupnim (Boiling point, Zagreb // 45. zagrebački salon, HDLU, Zagreb (performans Koliko vrijedi umjetničko djelo) // Galerija Galženica, Velika Gorica (Interzone/City) // Umjetnička galerija, Dubrovnik (Dubrovački likovni trenutak)…) izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.

– U trenutku kada imam prazan medij pred sobom; nisu mi posve jasni prizori koje ruka treba izvesti… Osjećam samo atmosferu koju želim stvoriti. Počinjem sa crtežom. Sa skicom ali ne na papiru već negdje u glavi, umu, tijelu. Tu se sakrivaju i pitanja i odgovori o kojima ne razmišljam dok stvaram. Izgleda da se obraćam unutrašnjem svijetu, koristeći pritom, vizualne kodove onog vanjskog. Sve se odvija na granici, između svjesnog i nesvjesnog sa određenom količinom svjesno planirane radnje – akcije i određenom količinom onog unutrašnjeg nagona. Graničenja između zadovoljavajuće stvarnosti i jednostavne i intimne kontemplacije o unutarnjem svijetu. Posljedica neprestane ‘borbe’ unutrašnjeg i vanjskog je melankonija i nikad konačno protumačena slika/rad.

Više odvojenih slika povezanih istom idejom koristim kao bazičnu formu izražavanja. Na taj se način ponekad! uspjevam doreći i zaokružiti cjelinu. Zapravo se sve naizgled odvojene cjeline stapaju u jednu priču koja se godinama neiscrpno razvija. Neke slike višeslojno obrađujem dobivajući strukturu sličnu mojim mislima, zatrpanim željama, planovima i očekivanjima.

Motiv žene na pojedinim novim radovima nalazi se u zagrljaju muškarca no ona je i dalje sama i sakrivena. Pojavljuje se slobodniji potez i sloboda kao stanje samo po sebi. Prizori su pojednostavljeni a time i snažniji. Svakodnevno stvaranje omogućuje proživljeni osobni doživljaji, promjene, stavovi… Prerađujem ih u slike ali ih trenutno ne analiziram i ne zaključujem. Drugima i sama sebi postavljam pitanje i dajem odgovor. Pitanje je bez upitnika a odgovor bez točke. Što sam radila ove godine

Izložba će biti otvorena do 15. kolovoza 2014. godine.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist