Vaše vijesti

Zahvala svim aktivistima, volonterima, suradnicima, građanima

Zahvala svim aktivistima, volonterima, suradnicima, građanima

I ove godine, u mjesecu studenom Liga protiv raka Dubrovnik obraća se našim čitatateljima, aktivistima i volonterima te svim građanima s izviješćem o svom ukupnom radu u godini na izmaku.

Liga protiv raka Dubrovnik je i u 2013.godini, 46-oj godini postojanja, nastavila razvijati svoje uobičajene i raznovrsne aktivnosti, a sukladno ciljevima i zadacima koji su izraženi u članku 7. našeg Statuta, a to su:

 – pomoć zdravstvenoj službi i suradnja s drugim humanitarnim udrugama u spriječavanju nastanka,
    ranom otkrivanju i liječenju raka;

– podizanje zdravstvene prosvijećenosti pučanstva o raku i ukazivanju na mjere koje valja poduzimati
   u zaštiti okoliša radi preveniranja raka;  

– stručno usavršavanje zdravstvenih radnika na području onkologije;
– udruživanje bolesnika od raka i njihovih obitelji radi pomoći u ostvarivanju njihovih prava iz
   zdravstvene i socijalne skrbi:

– pružanje socijalne pomoći bolesnicima od raka i njihovim obiteljima i skrbnicima.

Pa krenimo kronološkim redom:
U mjesecu siječnju je pod pokroviteljstvom Hrvatske Lige protiv raka, a u organizaciji Lige protiv raka Dubrovnik na Stradunu održana redovita godišnja akcija   „Dani mimoze“  –  akcija posvećena ranom otkrivanju raka grlića maternice. I ovogodišnja manifestacija okupila je veliki broj zainteresiranih, a prikupljena sredstva darovanu su u svhu realizacije osnovog cilja ove tradicionalne nacionalne manifestacije.
U mjesecu ožujku ponovno je, i uspješno, odražana tradicionalna akcija „Dani narcisa“ u organizaciji Kluba liječenih na dojci Lige protiv raka Dubrovnik. Uz sudjelovanje velikog broja članica kluba te njihovih obitelji i prijatelja prikupljena su značajna sredstva čiju namjenu je Liga ovaj puta usmjerila prema nabavci potrebne opreme za Odjel palijativne skrbi OB Dubrovnik.

DONACIJE

Iako je odlukom svog Predsjedništva naša udruga posljednjih godina naglasak svojih aktivnosti ponovno okrenula pojačanom radu na zdravstvenom prosvjećivanju stanovništva, a posebno zdravstvenih djelatnika, ipak svake godine Liga izvrši poneku značajnu donaciju prema matičnoj zdravstvenoj ustanovi u našoj županiji – OB Dubrovnik. Podsjetit ćemo naše čitatelje da je Liga protiv raka Dubrovnik u proteklim deseteljećima svojim donacijama pomogla OB Dubrovnik opremom, instrumentarijem i potrošnim materijalom u ukupnoj protuvrijednosti od gotovo 15 milijuna kuna, a sve u svrhu razvoja i poboljšanja onkološke zaštite čime je naša udruga postala najvećim izvaninstitucionalnim donatorom naše županijske bolnice uopće. Prošle je godine to bio uređaj za tzv. vakuumski asistirane minimalno invazivne zahvate na dojci (VACORA – Vacuum assisted biopsy system) što je značajno doprinijelo nastavku visoke stope otkrivanja ranog raka dojke pa je i smrtnost od ove bolesti na našem području i dalje višestruko manja od prosjeka u Hrvatskoj.

Ove je pak godine, odluka Predsjedništva Lige išla u smjeru poboljšanja uvjeta liječenja i njege teških onkoloških i terminalnih bolesnika. Zbog toga je u suradnji s matičnom bolnicom dogovorena nabavka 4 najsuvremenija specijalizirana kreveta s pripadajućim noćnim ormarićima,  namijenjena opremanju budućeg Odjela palijativne skrbi OB Dubrovnik kojeg će dio korisnika svakako biti i najteži onkološki bolesnici. Ova donacija u vrijednosti od oko 104.000 kuna je i realizirana pa će ova oprema postati sastavnim dijelom budućeg odjela.

ZDRAVSTVENO PROSVJEĆIVANJE I EDUKACIJA

    Sukladno planovima aktivnosti koje je pred sebe postavilo Predsjedništvo Lige protiv raka Dubrovnik i u protekloj godini naša je udruga značajan dio svojih aktivnosti i pomoći usmjerila daljnjoj edukaciji liječnika i ostalog zdravstvenog osoblja s područja suvremene onkološke zaštite. Tako su se u suradnji OB Dubrovnik i Sveučilišta u Dubrovniku te u organizaciji njegovog Zavoda za kirurgiju ponovno uspješno održala nova četiri sveučilišna poslijediplomska tečaja od kojih su dva imali teme s područja onkološke kirurgije i to: 18. svibnja s temom „Suvremena dijagnostika i liječenje karcinoma želuca“,  a 12. listopada og. održan je tečaj „Melanom“  na kojem je pored domaćih stručnjaka, sudjelovala i vodeća hrvatska specijalistica dermatovenerologije prof.dr.sc. Mirna Šitum, Predsjednica Hrvatskog dermatovenerološkog društva i Voditeljica Nacionalnog referentnog centra za melanom, te uz nju Doc.dr.sc. Zdravko Roje, ugledni specijalist  plastične kirurgije iz Splita te dr. Ileana Zebić, specijalistica nuklearne medicine i druge kolege sa Zavoda za nuklearnu medicinu KBC Split.  I na ova dva tečaja ukupno je sudjelovalo više od 200 sudionika s područja cijele županije, među njima veliki broj liječnika primarnog kontakta, specijalizanata i specijalista različitih profila te studenata Sveučilišnog preddiplomskog studija Sestrinstvo kao i brojnih drugih zdravstvenih djelatnika. Ostvaren je, kao i kod svih do sada održanih skupova, temeljni cilj, a to je da se pored osvježenja postojećih znanja s različitih područja medicine i pružanja kvalitetnih i konkretnih informacija o suvremenoj dijagnostici, liječenju i rehabilitaciji malignih bolesti, unaprijedi i međusobna suradnja te ukaže na visoke standarde i mogućnosti kojima danas raspolaže naša matična bolnica na ovim područjima medicine. Ponovno treba istaknuti, da su osim kolega s matičnog kirurškog odjela kao organizatora ove serije skupova, veliki entuzijazam i potporu pružili i kolege svih drugih suradnih odjela OB Dubrovnik te da su postignuti rezultati i odjek kod svih sudionika već sada jasno pokazali potrebu daljnjeg nastavka organiziranja ovih, već tradicionalnih, skupova koje će Liga protiv raka Dubrovnik, za sve skupove s  temama iz područja onkologije i onkološke zaštite, zasigurno pomagati i u budućnosti.

OSTALE  AKTIVNOSTI  LIGE

    U godini na izmaku Liga protiv raka Dubrovnik je nastavila uspješnu suradnju sa središnjom Hrvatskom ligom protiv raka kroz realizaciju projekta svih preventivnih programa i javno-zdravstvenog prosvjećivanja. Zato ne čudi, da je i ove godine na godišnjoj skupštini naše nacionalne udruge Hrvatske lige protiv raka, Liga protiv raka Dubrovnik, kao najstariji među svim gradskim odborima u Hrvatskoj, i dalje prepoznat kao jedan od najuspješnijih. Liga Dubrovnik je nastavila i uspješnu suradnju s tek nešto mlađim gradskim odborom Lige protiv raka grada Zadra, s kojim smo 11. prosinca prošle godine potpisali Povelju o zajedničkoj  suradnji, a započeta je i suradnja s drugom, mlađom udrugom na području naše županije Ligom protiv raka Korčule, Pelješca, Lastova i Mljeta koja je, da podsjetimo, prošle godine obilježila 10-godišnjicu osnivanja i koja s puno entuzijazma te vrlo aktivno i uspješno provodi akcije javno-zdravstvenog prosvjećivanja i socijalne pomoći, posebno onkološkim bolesnicima, uz kontinuiranu edukaciju zdravstvenog kadra i opremanje zdravstvenih jedinica s tog područja.
Utemeljena na toj suradnji, i dalje je  izražena želja i cilj da naši uspjesi potaknu inicijativu osnivanja ovakve udruge i u dolini Neretve čime bi naša županija u cjelosti bila pokrivena ovim hvale vrijednim humanitarnim aktivnostima, a za što Liga protiv raka Dubrovnik, kao najstariji gradski odbor Lige u Hrvatskoj, preuzima odgovornost i obvezu s konačnim ciljem još bolje zdravstvene i socijalne zaštite onkoloških bolesnika naše županije.
Kalendar bogatih aktivnosti u tekućoj godini nastavlja se i početkom prosinca preventivnim akcijama na ranom otkrivanju melanoma i drugih zloćudnih bolesti kože koje će se u organizaciji Lige protiv raka Dubrovnik održati za stanovništvo Stona i Dubrovačkog primorja i to u dvije uzastopne subote, 7. prosinca 2013. u Stonu, a 14. prosinca u Slanome u kojim terminima će dr. Adriana Camino Varela, specijalistica dermatovenerologije, vršiti preglede zainteresiranog pučanstva s ciljem otkrivanja graničnih i zloćudnih bolesti kože uz popratnu edukaciju iz prevencije ovih stanja. Već sada smo sigurni u veliki odaziv lokalnog stanovništva.

Konačno, završavajući ovo izviješće u mjesecu studenom – Međunarodnom mjesecu borbe protiv raka, te na izmaku još jedne uspješne, 46-te, godine djelovanja, preostaje nam izvijestiti Vas, da će Liga protiv raka Dubrovnik i ove godine organizirati tradicionalnu Večer Božićne zahvalnosti koja će se održati u  17. prosinca 2013. godine, ovaj put  u Restaurantu Mimoza,  uz tradicionalan prigodan umjetnički program i domjenak, pa koristimo ovu priliku da ponovno pozovemo sve naše članove, volontere i ljude dobre volje da nam se još jednom priključe.

LIGA PROTIV RAKA DUBROVNIK  JOŠ JEDNOM ZAHVALJUJE SVIM SVOJIM AKTIVISTIMA, VOLONTERIMA, SURADNICIMA  I SVIM GRAĐANIMA NA DUGOGODIŠNJOJ  USPJEŠNOJ SURADNI I POTPORI  JER, …„ZAJEDNO SMO JAČI U BORBI PROTIV RAKA“.

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist