Kultura

Zahvala Stepincu za primljene milosti

Zahvala Stepincu za primljene milosti

Skladateljica i pijanistica Zrinka Tomašić, profesorica u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, skladala je Misu u čast blaženog Alojzija Stepinca. Misa je praizvedena u Rimu, u Crkvi sv. Marka Evanđeliste na Campidogliu, 8. veljače ove godine, uoči blagdana blaženika 10. veljače i  15. obljetnice Stepinčeve beatifikacije.

Svetu misu je predvodio dr. Slavko Topić, franjevac provincije Bosne Srebrene, trenutno na službi u Rimu. Riječ je o misi za četveroglasni zbor a cappella, a izvedena je za vrijeme koncelebriranog euharistijskog slavlja na hrvatskom jeziku. Događaj su organizirali „Associazione culturale Accordi“ iz Italije i Umjetnička organizacija „Studio Nebo“ iz Hrvatske. Nastup umjetnika iz Hrvatske financijski je potpomoglo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Služba za javnu diplomaciju, dok su hrvatska Veleposlanstva pri Svetoj Stolici i u Italiji osigurali logističku podršku.

ZAHVALA BLAŽENIKU

– Misa je nastala u veljači 1999. godine iz molitve i zahvale blaženiku za primljene milosti. Posebno bih ovdje istaknula čvrstinu Stepinčeve vjere koja je utjecala i na moju vjeru. Za vijeme komunizma, kada je Crkva bila progonjena, od mons. Stepinca se tražilo osnivanje narodne Crkve odvojene od Rima, što je on odbio. Ostao je vjeran Kristu, Papi i Katoličkoj crkvi, te mu je zbog toga i montiran politički proces na kojem je osuđen na 16 godina strogog zatvora s prisilnim radom. Misa je nadahnuta gregorijanskim koralom koji se proteže kroz cijelu skladbu. Sastoji se od četiri stavka, Gospodine, Slava, Svet i Jaganjče – ističe uvodno za duList skladateljica Zrinka Tomašić.

Uz autoricu, koja je svirala na orguljama, nastupili su I njezin brat Hrvoje na violini, njezina majka Mandica, vokal, te akademski zbor ”Academicus” kojim je ravnao maestro Nikolay Bogatzky. Posebno je impresivna bila izvedba psalma ”In te Domine speravi,” inače biskupijsko geslo blaženika, koji je skladala njezina majka Mandica Tomašić, a Zrinka obradila za tercet, zbor, orgulje i violinu. Zrinka Tomašić aktivno se bavi skladanjem i Misa u čast blaženog Alojzija Stepinca nije joj prva skladba koju je skladala. Na svom diplomskom koncertu praizvela je vlastitu skladbu za glasovir „Ave Maris Stellae“.
–    
NADAHNUĆE U VJERI I PRIRODI

– Skladbe koje pišem ne nastaju planirano, već po nadahnuću. Bog i vjera su mi temelj u životu, i upravo iz njih proizlaze moje skladbe – naglašava. Što se pak tiče praizvedbe Mise u Rimu, dodaje kako je bila oduševljena.

– Na praizvedbi publika je bila oduševljena. Ono što bih istaknula je da sam tek tada prvi put čula zbor koji je izvodio Misu i moram reći da sam ostala zatečena s kvalitetnom glazbenom izvedbom i savršenom dikcijom hrvatskog jezika. Dionice su bile izrađene vrlo profesionalno – ističe i dodaje kako joj je sada želja producirati Misu.

Zrinka Tomašić rodom je iz Zagreba, a u Dubrovnik se doselila prije tri godine.
– Razlog mog dolaska bio je stalan posao. Moram reći da mi nije bilo lako otisnuti se s kopna na more, ali mi je drago što jesam, jer sam stekla jedno novo iskustvo i nova poznanstva. Radim kao korepetitor za balet, a povremeno predajem klavir – dodaje i napominje kako su Dubrovnik, Grad i njegova arhitektura također ono što je nadahnjuje.
 

GLAZBA – OBITELJSKA TRADICIJA

Zrinka Tomašić, rodom je iz Zagreba, diplomirala je  glasovir na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, na konzervatoriju „Santa Cecilia“, a magistrirala je na Papinskoj akademiji za sakralnu glazbu (Pontificio Istituto di Musica Sacra) u Rimu. Fond Janke Šanjek dva puta joj je dodijelio nagradu za izvanredan uspjeh u izvođenju glasovirskih djela. Bavi se improvizacijom, sklada duhovnu i klasičnu glazbu, te obrade sakralnih, narodnih i zabavnih skladbi. Usavršavala se na međunarodnim seminarima kod svjetskih umjetnika (N. Kazimirova, M. Kandelaki, A. Katz, S. Moeller, A. Igrec). Godine 2007./2008. surađivala je s umjetnicima u Koelnu, te djelovala kao dirigentica i orguljašica mješovitog i dječjeg zbora HKM Koeln. Od 1999. godine nastupa s majkom i bratom u „Tercet Tomašić“ izvodeći većinom sakralne, autorske i narodne skladbe. S majkom i bratom izdala je autorski CD „Božićna ljubav“. S obitelji osniva 2006. godine Umjetničku organizaciju „Studio Nebo“ čija je ujedno i umjetnička voditeljica.
 

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist