Zanimljivosti

Zaha Hadid od Srđa do ‘vagine’ u Qataru

Zaha Hadid od Srđa do 'vagine' u Qataru

Kontroverzna  britanska arhitektica iračkog porijekla Zaha Hadid, inače dubrovačkoj javnosti poznatija kao autorica vila u projektu golf terena na Srđu ponovno se našla na udaru kritika,

ali i oduševljenja zbog dizajna stadiona u Qatar-u za vrijeme Svjetskog nogometnog prvenstva 2022. godine koji je u obliku vagine.

U razgovoru za časopis TIME kazala je:

-To je stvarno neugodno i smiješno. Zar je sve s rupom vagina? To je stadion koji prima 40 tisuća sjedala te se dizajn temelji na ideji da bude arapski ribarski brod, a ne ženske genitalije.

'Nisam stručnjak ali mislim da su to stidne usne' , 'Svaki razuman čovjek će brzo prepoznati da izgleda točno poput ogromne vagine', samo su neki od komentara koji se mogu pročitati ispod slike stadiona.

Podsjetimo, na internetskim stranicama tvrtke Zaha Hadid Architects svojedobno su osvanula arhitektonska rješenja luksuznih vila na Srđu, a reakcije koje su slijedile bile su podijeljene. Opisane kao 'masterpiece arhitekture', dvije vile, koje bi trebale opasati golf igralište, nazvane su 'Rock' (stijena) i 'Shell' (školjka), a dizajn je osmišljen tako da na najbolji način odredi arhitektonski stil budućeg resorta na Srđu, a koji bi u konačnici trebao imati 268 vila, hotele i golf igralište.

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist