Aktualno

ZADNJI RADOVI NA OBNOVI POVIJESNOG KOMPLEKSA Kome je namijenjena Pošta u Lazaretima?

ZADNJI RADOVI NA OBNOVI POVIJESNOG KOMPLEKSA Kome je namijenjena Pošta u Lazaretima?

Sredinom rujna počeli su radovi sanacije zida i kućica na platou u Lazaretima, što uključuje i obnovu ureda bivše Pošte na samom ulazu na plažu Banje. Treba podsjetiti kako je Dubrovačka baština d.o.o. krajem srpnja pod svoje preuzela Projekt ‘Lazareti – kreativna četvrt’, koji je obuhvaćao obnovu triju lađa spomeničkog kompleksa Lazareti – osme, devete i desete, ali i uređenje ostalih lađa. Sukladno obvezi projekta, o čemu smo već ranije pisali, u kojoj je naznačeno da barem 20 posto površine mora imati komercijalnu svrhu, na platou Lazareta planiraju se otvoriti poslovni prostori, odnosno ugostiteljski objekti jednostavnog tipa.

— Neće biti riječ o ‘klasičnim’ restoranima, već će se tu nalaziti, primjerice, wine bar ili slastičarna, kafić. Isto tako, ured bivše Pošte bit će stavljen u najam za komercijalne svrhe. Cilj je da se jednostavnim ugostiteljskim objektima i primjerenim cijenama stvori kantun za domaću čeljad – rekao je nedavno za DuList direktor Dubrovačke baštine Tonči Daničić. No, s druge strane, prisjetit ćemo se da je prostor ispod bivšeg ureda pošte bio obećan Gradskom kotaru Ploče – iza Grada, o čemu je u razgovoru za DuList još u travnju ove godine govorio predsjednik kotara Srđan Obad.

— Kako bismo još bolje radili, potreban nam je i prostor, kojeg, nažalost, još uvijek nemamo. Očekujemo da ćemo ga dobiti u Lazaretima, ispod bivše Pošte. To nam je obećano. Tada ćemo dobiti mjesto na koje ćemo moći pozvati građane, odnosno njihove predstavnike, kako bismo se mogli dogovarati i rješavati probleme određenih dijelova kotara. Također ćemo s prostorom dobiti i tajnika, koji će biti u službi kotara – rekao je Obad. No, kako nam danas ističe, bilo je to ‘obećanje ludom radovanje’.

— Na to se obećanje koje nam je dano više nitko nije očitovao i očito je da su se promijenili planovi. Stoga smo među prijedlozima za Proračun za 2020. godinu, tražili prostor u Ulici Frana Supila, baš preko puta Lazareta, gdje je bio rent-a-car – rekao nam je Obad.

Vanjsko uređenje

Obnovu vrijednu oko 450 tisuća kuna, bez PDV-a, vodi Zavod za obnovu Dubrovnika, po projektu Canosa inženjeringa, a radove izvodi Građevinar Quelin. Radovima se pristupilo nakon obnove svih lađa u Lazaretima, kako bi cijeli kompleks bio saniran i uređen. Kako nam je rekao Andrija Tolja, viši savjetnik za poslove pripreme i nadzora u Odjelu tehničkih poslova Zavoda za obnovu, na dvjema kućicama s gornje strane platoa radi se konstruktivna sanacija koja obuhvaća izmjenu krova, injektiranje svih zidova i fugiranje izvana. Jednako tako, na samom platou se radi novo hortikulturno uređenje te se mijenjaju i klupice, odnosno kamene poklopnice na cijeloj arli duž platoa. Uz to, tu su i manji popravci na samom platou i na potpornom zidu, na mjestima gdje su vidljiva oštećenja.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 2. listopada 2019.

Pročitajte još

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist