Aktualno

Zadnja suša izazvala 199 milijun kuna štete

Zadnja suša izazvala 199 milijun kuna štete

Dugotrajna suša i toplinski val teme su sastanka Stožera zaštite i spašavanja Dubrovačko-neretvanske, koji je održan u proširenom sastavu načelnicima Stožera zaštite i spašavanja gradova i općina s područja najjužnije hrvatske županije.

Sjednica je sazvana na prijedlog Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik, na temu ekstremnih vremenskih uvjeta zabilježenih na području Dubrovačko-neretvanske županije tijekom protekla dva mjeseca. Razgovaralo se o mogućim problemima u opskrbi vodom, posebno na području otočkih općina.

Načelnik Stožera zaštite i spašavanja Dubrovačko-neretvanske županije i zamjenik župana Frano Skokandić istaknuo je da je potrebno u općinama i gradovima još jednom preispitati kapacitete koje mogu koristiti u slučaju dugotrajne suše te da o mogućim nedostatnim sredstvima izvijeste županijski Stožer zaštite i spašavanja.

Član Stožera zaštite i spašavanja i pročelnik Upravnog odjela za turizam, more i poduzetništvo Maro Kristić izvijestio je kako je posljednja elementarna nepogoda radi suše proglašena 2011. godine te da su prijavljene štete iznosile 199 milijuna kuna.

Uzimajući u obzir činjenicu da će, prema dugoročnoj vremenskoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, dugotrajna suša potrajati, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije poslat će, onim medijima s područja Dubrovačko-neretvanske županije koji to još nisu objavili, naputke o načinima ponašanja za vrijeme mogućeg dugotrajnijeg toplotnog udara.

Sukladno preporuci Zavoda za javno zdravstvo i dalje će se voditi računa o sanitarnom pregledu cisterni kojima se doprema pitka voda, a napravit će se i objedinjeni popis vozila koja se za tu namjenu koriste. Članovi Stožera zaštite i spašavanja Dubrovačko-neretvanske županije također su raspravili te prihvatili izmjene dijela Plana zaštite i spašavanja koje se odnose na mjere i zadaće operativnih snaga i ostalih sudionika u sustavu zaštite i spašavanja tijekom mogućeg duljeg toplotnog udara i sušnog razdoblja.

Pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Dubrovnik Goran Violić istaknuo je da
PUZS Dubrovnik stavlja na raspolaganje lokalnoj zajednici sve raspoložive kapaciteta kako bi bili na pomoći ugroženom stanovništvu.

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist