Aktualno

Zabranila bi fotomontažu

Zastupnica HDZ-a Dubravka Šuica u četvrtak je u Saboru kazala da joj nije jasno kako u novi Kazneni zakon, u članke koji se tiču klevete i sramoćenja, nije ušla i slika, fotografija i fotomontaža

– Mene su posebno zaintrigirala ova dva članka koja se odnose na sramoćenje i klevetu. Imam jedno pitanje predlagatelju, a i svima vama, a vi svi znate da slika govori više od tisuću riječi. Nigdje se ne spominje slika, ni fotografija ni fotomontaža. Zašto govorimo samo o činjenicama, o nekim neistinitim činjeničnim tvrdnjama, pa čak tamo u obrazloženju govorimo o njemačkim terminima… uvrede, ogovaranje, trač, pa se na kraju došlo do najboljeg hrvatskog izraza koji se zove sramoćenje. Pod tim sramoćenjem nije samo verbalno ni činjenica neistinita, nego su i fotografije, fotomontaže. Govorim o ovome jer imam stvarno slučajno vrlo neugodna iskustva na lokalnoj razini u lokalnim medijima – rekla je u Saboru HDZ-ova zastupnica Dubravka Šuica.

Za komentar ove Šuičine inicijative net.hr je pitao SDP-ovca Nenada Stazića, predsjednika saborskog Odbora za medije.
– To je bedastoća. Fotomontaža je tipična karikatura, što bi još zabranila? Satiru? –  kazao je Stazić, dodavši da su HDZ-ovci "očito pogođeni pojavom karikatura, ali što mogu kad su karikaturalne osobe".

net.hr-ov ilustrator Siniša Mareković je također zgrožen Šuičinim prijedlogom. Kaže, forma fotomontaže kao karikature postoji otkad postoji Photoshop, a nisu je zabranjivali ni u doba Feral Tribunea.

Pročitajte još

PO NOĆI ĆE SE ZAKLJUČAVATI Postavljaju se vrata na ulazu u park Pile

Dulist

HITNA HELIKOPTERSKA SLUŽBA Nijedan radni dan nije ‘tipičan’, bitno je ostati ‘hladne glave’

Leona Rašica

KONGO, RUGLO U SRCU GRADA Smeće, smrad, štakori, pijani beskućnik i zgroženi turisti

Iva Dedo

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija