Zanimljivosti

Zaboravljeni blagdanski kruh – ‘luk’

Božićnu trpezu, zajedno s priklama, suhim smokvama, kotonjatom, mantalom, mjendulima i kupicom rakije travarice, nekada davno ukrašavao je simbolički i vizualno tradicionalni dubrovački kruh zvan 'luk'.

Nažalost ta je tradicija već zaboravljena, a pokušala se obnoviti o Božiću 1998. kada je prema sjećanjima Maje Nodari taj kruh proizvela gospođa Franica Krile, inženjerka biotehnologije, te je tada ponovno ukrasio dubrovačke božićne trpeze.

Kruh je to u obliku luka na koji je položen vitičasti ukrašeni križ od tijesta s posebnim otvorom-malom rupom otprilike u sredini križišta u koju se stavlja božična svijeća ukrašena lovorikom, maslinom ili ružmarinom. Na kruh luk ili pored njega stavljale su se lijepe crvene  jabuke i naranče.
Luk je krasio dubrovačke trpeze od Badnjeg dana pa sve do Sveta Tri kralja.  
 

Pročitajte još

‘ANATOMIJA SRAMA’ Okrugli stol o mentalnom zdravlju na Igrama

Dulist

MAJSTOR KISTA Obilježavamo stogodišnjicu rođenja Antuna Masle

Dulist

ZANIMLJIVA VEČER Veliki i mali ljubitelji astronomije na tvrđavi sv. Ivana

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija