Zanimljivosti

Zaboravljeni blagdanski kruh – ‘luk’

Božićnu trpezu, zajedno s priklama, suhim smokvama, kotonjatom, mantalom, mjendulima i kupicom rakije travarice, nekada davno ukrašavao je simbolički i vizualno tradicionalni dubrovački kruh zvan 'luk'.

Nažalost ta je tradicija već zaboravljena, a pokušala se obnoviti o Božiću 1998. kada je prema sjećanjima Maje Nodari taj kruh proizvela gospođa Franica Krile, inženjerka biotehnologije, te je tada ponovno ukrasio dubrovačke božićne trpeze.

Kruh je to u obliku luka na koji je položen vitičasti ukrašeni križ od tijesta s posebnim otvorom-malom rupom otprilike u sredini križišta u koju se stavlja božična svijeća ukrašena lovorikom, maslinom ili ružmarinom. Na kruh luk ili pored njega stavljale su se lijepe crvene  jabuke i naranče.
Luk je krasio dubrovačke trpeze od Badnjeg dana pa sve do Sveta Tri kralja.  
 

Pročitajte još

Prije godinu dana HIRovci krenuli na put oko svijeta

Dulist

ANTE EREŠ Liječio je Tita i igrače Bayerna. Tek mu je 81. i radit će dok ga služe glava i ruke

Maria Prkut

KOMADIĆ RAJA ZA KOLEKCIONARE Na lapadskom buvljaku ‘okitite se’ medaljama i ordenima

Leona Rašica