Hrvatska

Zabilježen pad broja izdanih građevinskih dozvola

U listopadu ove godine izdano je 855 građevinskih dozvola (724 za zgrade i 131 za ostale građevine), što je 15,9 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine (14,3 posto manje kod zgrada i 23,8 posto manje kod ostalih građevina).

Nakon stagnacije u kolovozu, ovo je drugi mjesec zaredom u kojem se bilježi međugodišnji pad ukupnog broja izdanih građevinskih dozvola, ponajprije pod utjecajem smanjenog broja izdanih dozvola za radove na ostalim građevinama. Relativno snažan pad u listopadu ove godine dijelom je posljedica visoke baze jer je u listopadu prošle godine izdano više od tisuću građevinskih dozvola, što je posljednji put zabilježeno u prosincu 2009. godine.

Izdavanje građevinskih dozvola oscilira po mjesecima, a vrijednost predviđenih radova u znatnoj mjeri ovisi o izdavanju dozvola za velike investicijske zahvate. Stoga realniju sliku situacije i tendencija kretanja pružaju kumulativni podaci, koji su i dalje povoljni. Tako je sumarno u prvih deset mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine broj izdanih građevinskih dozvola povećan za 5,9 posto (4,7 posto kod zgrada i 11,8 posto kod ostalih građevina), uz istodoban porast predviđene vrijednosti radova za 22,8 posto (16,8 posto kod zgrada i 31,9 posto kod ostalih građevina). Stoga se na temelju broja izdanih građevinskih dozvola i u njima predviđene vrijednosti građevinskih radova može očekivati nastavak dinamičnog rasta građevinske aktivnosti ravnomjernije raspoređenog na radove u visokogradnji i niskogradnji.

U listopadu je u izdanim građevinskim dozvolama predviđeno građenje 1365 stanova ukupne korisne površine od 119.201 četvornog metra. U odnosu na isti mjesec prošle godine broj dozvola za stanove povećan je za 5,4 posto, čime je nastavljen kontinuitet rasta zabilježen u svim ovogodišnjim mjesecima. Štoviše, od prosinca prošle godine kontinuirano se mjesečno izdaje više od tisuću dozvola za stanove. Takva su kretanja rezultat oživljenog interesa za stanogradnju pri rastu cijena stambenih nekretnina i narasloj potražnji u uvjetima rasta zaposlenosti, plaća, stambenih kredita i provedbi državnih poticajnih mjera za kupnju stanova.

Iako se u drugoj polovini ove godine nazire postupno usporavanje dinamike izdavanja građevinskih dozvola, ona je kumulativno i dalje znatno viša nego u prethodnoj godini, stoga upućuje na nastavak rasta građevinske aktivnosti u idućem razdoblju. To potvrđuju i podaci o vrijednosti novih narudžbi građevinskih poduzeća s 20 i više zaposlenih koja je u prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine porasla za 19,1 posto, ističu iz HGK.

 

Pročitajte još

ZAHVALA TURISTIMA HTZ pokrenuo ‘Thank you’ kampanju na 13 inozemnih tržišta

Dulist

Direktor HTZ-a Kristjan Staničić izabran za potpredsjednika European Travel Commisiona

Dulist

REZULTATI TURISTIČKE SEZONE Pad manji od očekivanog, 41 posto dolazaka u odnosu na lani

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija