Kultura

‘ŽABA’ Predstava o Zeku, branitelju koji se bori s duhovima prošlosti

'ŽABA' Predstava o Zeku, branitelju koji se bori s duhovima prošlosti

Predstava ‘Žaba’ održat će se na Grudi ovog petka, 9. studenog, u 19 sati u Domu kulture. Žaba je priča o Zeki, razvojačenom branitelju koji boluje od PTSP-a. Proživljena ratna trauma tišti Zeku, nepovratno narušava njegove odnose s najbližima i svrstava ga u galeriju likova koji se ne snalaze u tranzicijskom vremenu i dobu promjenjivih vrijednosti.

Nakon što izgubi sina u prometnoj nesreći i napusti ga žena, Zeko provodi dane u svojoj brijačnici gdje se bori s duhovima prošlosti. Grga, taksist, njegov prijatelj i suborac, čest je posjetitelj brijačnice. Povremeno navraća i Toni koji je ostao bez posla, kocka i kojem brak također propada. Na Badnju večer, nakon žučne svađe s Grgom i Tonijem, Zeko ostaje sam u brijačnici i donosi odluku koju iznenada promijeni mladi profesor književnosti, dajući Zekinom životu novu svrhu i smisao.

Žaba je suvremena urbana priča o ljudima kakvi smo i sami – nesigurni, ranjivi i ponekad osamljeni, njihovim životima obilježenim kako ratom, tako i osobnim nesporazumima. To je zapravo priča o svima nama, ljudima današnjeg vremena, vremena nerazumijevanja, usamljenosti i potrage za ljubavlju i smislom. Srećom, izlaz uvijek postoji čak i iz najtežih životnih situacija.

Dubravko Mihanović je zagrebački autor mlađe generacije (1975.) Diplomirao je dramaturgiju na Akademiji za dramske umjetnosti u Zagrebu. Tekstovi su mu izvođeni u kazalištima u Splitu, Zagrebu , Zadru, Virovitici, Požegi, Sarajevu i Dublinu. Kao dramatičar debitira 1998. godine predstavom Bijelo u režiji Ivana Lea Leme i izvedbi ansambla HNK Split te iste godine dobiva Nagradu za dramsko djelo „Marin Držić“.

Za dramu Žaba, čija je produkcija u Teatru ITD, 2004. godine nagrađena i Marulovom nagradom te Nagradom hrvatskog glumišta, ponovo osvaja nagradu „Marin Držić“. Istu dramu 2008. godine postavlja i sarajevsko kazalište Kamerni teatar 55 koja s Emirom Hadžihafizbegovićem u glavnoj ulozi postaje hit s više od 200 izvedbi.
2012. godine njegovu dramu Prolazi sve režira Oliver Frljić u produkciji GDK Gavella. Piše i libreta, kao i scenarije za radijske i televizijske dokumentarne emisije i filmove. Zaposlen je kao dramaturg u GDK Gavella.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist