DuList INUrednički izbor

ZA PRSTE POLIZAT’ Otvoren dvanaesti Festival džema, pekmeza i marmelade

ZA PRSTE POLIZAT' Otvoren dvanaesti Festival džema, pekmeza i marmelade

Dvanaesti po redu Hrvatski festival pekmeza, džema i marmelade u organizaciji DEŠE Dubrovnik, otvoren je u samom srcu dubrovačke povijesne jezge, na Držićevoj poljani.

Mali i specijalizirani proizvođači iz cijele zemlje posjetili su Dubrovnik i sa sobom donijeli stotine vrsta prirodnih pekmeza, marmelada i džemova. Izlagači odjeveni u narodne nošnje, predstavljajući džemove od limuna, višanja, jagoda, šljiva, smokava i naranči učinili su ovaj festival jednom od dubrovačkih jesenskih atrakcija.

Sam festival svečano je otvorio zamjenik župana Joško Cebalo.

– Ovo je još jedna dodatna turistička ponuda u ovom jesenskom dijelu sezonu. Želim svim izlagačima što uspješniju prodaju u sljedećih nekoliko dana – kratko je poručio Cebalo.

Svakakvih ukusnih i zanimljivih proizvoda moglo se tako naći na Držičevj poljani. Osim džemova bilo je tu maslinovog ulja, brojnih likera, ali i posebnih delicija poput blatske lumblije.

– Donijeli smo sa sobom četiri vrste džema: ljuta naranča, smokva, grožđe i limun. Također nudimo i naše prepoznatljive proizvode poput arancina, broštulanih mjendula ili suhih smokvi. Ono što mi donosimo sa Korčule ovdje ne može nitko imati, a to je naša blatska lumblija. Kada smo je tek predstavili prije nekoliko godina lumblija je bila relativno nepoznata, no već sad ona je u postupku zaštite i ljudi kada je probaju odmah traže još – ispričala nam je Josipa Protić iz OPG Protić, koja je na Festival došla iz Blata na Korčuli.

Festival promovira ne samo male proizvođače uključujući i visokokvalitetne proizvode iz lokalnog uzgoja već i bogatstvo te raznolikost kulturne baštine različitih krajeva naše zemlje. U sklopu manifestacije organizirano je i ocjenjivanje proizvoda u četiri kategorije: za najbolji pekmez, marmeladu, džem i extra džem.

– Mi se najviše fokusirao na likere. Radimo sve proizvode ekološki i potpuno prirodno, a budući da uzgajamo i aroniju možete primijetiti kako je baš ona glavni sastojak brojnih proizvoda. Nije lako putovati po sajmovima i festivalima, ali to je jedini način da budete viđeni. OPG-ovi su uglavnom mali i ne mogu financirati neke velike promocije tako da je ovo zapravo jedini način da se probijete na tržištu – ispričala nam je Marina Golub iz OPG-a Bigulica. Ona je sa svojim mužem do Dubrovnika došla iz okolice Siska, točnije iz sela Kinjačka.

Ocjenjivanje proizvoda i analitiku provest će panel stručnjaka Zavoda za mediteranske kulture, Sveučilišta u Dubrovniku te profesor Josip Žuvela. Izložbeno-prodajni program trajati će od petka do nedjelje, svakodnevno od 9:00 – 17:00 h. Festival se održava uz potporu Grada Dubrovnika, Dubrovačko neretvanske županije, TZ grada Dubrovnika te HGK Županijske komore Dubrovnik.

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist