Županija

Za projekt navodnjavanja Neretve izdvaja se 20 milijuna kuna

Za projekt navodnjavanja Neretve izdvaja se 20 milijuna kuna

U svrhu realizacije projekta ‘Izgradnja sustava javnog navodnjavanja Glog’, uz nazočnost ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića, u Opuzenu su ovoga petka potpisani ugovori ukupne vrijednosti gotovo 20 milijuna kuna.

Župan Dobroslavić potpisao je tako četiri ugovora i to: ugovor o građenju s odabranim Izvođačem – Zajednicom gospodarskih subjekata Vodotehnika d.d. Zagreb i Katić Bau d.o.o. Lovreć na iznos 19.085.001,25 kn s PDV-om i s rokom izvršenja Ugovora 30 mjeseci (potpisinici –zamjenik direktora tvrtke Vodotehnika d.d. Stipe Ivančić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, župan Nikola Dobroslavić); ugovor za stručni nadzor na iznos 559.000,00 kn s PDV-om (Sedra consulting d.o.o. Zagreb) (potpisnici – direktor Dragan Šekerija, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, župan Nikola Dobroslavić); ugovor za projektantski nadzor na iznos 99.375,00 kn s PDV-om s tvrtkom Hidroing d.d. Osijek (potpisinici – direktor Vjekoslav Abičić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đurković, župan Nikola Dobroslavić); ugovor za koordinatora II zaštite na radu na iznos 87.000,00 kn s PDV –om (Company Sulić d.o.o. Ploče) (potpisinici – direktor Josip Sulić, direktor Hrvatskih voda Zoran Đurković, župan Nikola Dobroslavić).
Nakon potpisivanja ovih ugovora potpisan je i ugovor između Hrvatskih voda i NPKLM-a Vodovod o vodoopskrbi središnjeg dijela Pelješca (potpisnici direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor NPKLM-a Jakov Belić).

Župan Nikola Dobroslavić ovom prilikom je istaknuo kako je riječ o početku strateškog projekta ne samo za dolinu Neretve već za cijelu Dubrovačko-neretvansku županiju, ali i Republiku Hrvatsku.
”Bez modernog navodnjavanja nema moderne poljoprivrede i ovo je početak navodnjavanja Donje Neretve. Projekt je trenutno u obuhvatu Gloga kod Opuzena, ali uskoro slijedi predio Koševo-Vrbovci i naravno veliki dio projekta koji će se odnositi na branu na Neretvi koja će osigurati slatku vodu u gornjem toku Neretve. Za nas je ovo strateški projekt, želimo naprednu poljoprivredu, nadamo se da ćemo uskoro ostvariti Centar kompetencije za agrume. Imamo izvrsne uvjete za pristupiti poljoprivredi na još moderniji način, imamo odlične poljoprivrednike, samo nam fali malo tog modernijeg pristupa”, rekao je župan.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić istaknuo je kako je ovo samo prva faza plana cjelokupnog navodnjavanja Neretve te kako je u planu navodnjavanje na površini od 1887 hektara.

”Moram naglasiti da ovaj projekt dokazuje orijentaciju i strateški smjer najracionalnijeg mogućeg korištenja kako zemljišta tako i vodnog potencijala Neretve. Taj potencijal moramo održati i protiv svih projekata koji ga na bilo koji način narušavaju, primjerice ”Gornji horizonti”, ćemo se kao Vlada i resorno Ministarstvo boriti. Ovo je pravi smjer za hrvatsku poljoprivredu, a ukupna vrijednost sustava koji bi trebao biti u dolini Neretve je preko 600 milijuna kuna”, rekao je ministar Ćorić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zor n Đuroković rekao je kako se ovaj 20 milijuna kuna vrijedan projekt odnosi na područje 310 hektara površine, a kako je riječ o tlačnom sustavu navodnjavanja za poznate korisnike.

”Više od 70 posto površina obuhvaćeno je prethodnih dogovorom. Nema razloga da se ovo što ćemo izgraditi u dvije do dvije i pol godine u potpunosti ne koristi. Ovo su sredstva iz fondova za ruralni razvoj i projekt sufinancira EU s 85 posto, dok je potpora Vlade 15 posto. Pripremamo sustav Koševo-Vrbovci na oko 600 hektara vrijedan 60 milijuna kuna i za njega do kraja godine očekujemo ishodovanje dozvola kako bi iduće godine pokušali kandidirati i taj projekt na mjere ruralnog razvoja. Za Pelješac smo osigurali dodatna sredstva, nedavno je voda dovedena na Mljet, svjesni smo da Pelješac nema primjereno razvijen sustav vodopskrbe i potpisan je ugovor kojim je osigurana gradnja 13 i pol kilometara cjevovoda, dvije crpne stanice te dvije vodospreme za više od tisuću stanovnika. Za taj projekt potpisan je ugovor vrijedan oko 18 milijuna kuna”, rekao je Đuroković.

Gradonačelnik Opuzena Ivo Mihaljević u uvodnom obraćanju zahvalio se ministru Ćoriću, Dubrovačko-neretvanskoj županiji te Hrvatskim vodama, a napomenuo je kako poljoprivreda u Neretvi ovisi o kvalitetnim sustavima navodnjavanja.

Potpisivanju su nazočili i zamjenici župana Žaklina Marević i Joško Cebalo, gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan, gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević te drugi načelnici i gradonačelnici s područja doline Neretve, pročelnik UO za gospodarstvo i more DNŽ Ivo Klaić, ravnateljica Regionalne razvojne agencije DUNEA Melanija Milić te predsjednik Udruge „Mandarina Opuzen“ Alenko Šešelj i drugi.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist