Grad

Za profesorske stanove u Hladnici 57 parking mjesta

Za profesorske stanove u Hladnici 57 parking mjesta

Nema dijela Dubrovnika koji ne muči muku s parkingom. Koga god u gradu pitate, u koje god naselje uđete, svi će se složiti kako je to jedan od naj­većih problema s kojim se usreću. Od toga nije ‘cijepljena’ ni Hladnica, koju su u svom điru nedavno posjetile naše Mare i Leona.
— Parkinga ne samo da fali, već su se počeli parkirat’ po krovovima, ali sad ovi koji imaju parking, ostavljaju aute svuda, ne žele plaćati Sanitatu. A pola je naselja od garaža napravilo apartmane pa nemaju gdje ni držati aute. Imaju po dva tri auta pa on s broja jedan dođe parkirat u mene ispred zgrade na drugi broj. I onda ja nemam ostavit gdje auto. Što ću ja onda? Pojedine zgrade u Hladnici imaju garaže ispod zemlje, ali ne da im se stalno uvlačiti pa opet ostav­ljaju aute posvuda. Lakše im je. Tko će se svaki put otkucavat karticom. Ma ljudski je to komod. Ljeti nam stvaraju probleme stranci koji dođu s kombi­jima. Izdavaju gore apartmane i stran­cima daju da parkira u njih, a onda oni dođu u nas parkirat’ – rekao je za DuList nedavno jedan od stanovnika Hladnice.

Gdje će profesori s vozilima?
Mnogima se nametnulo i pitanje gdje će parkirati stanari novih profesorskih zgrada, jer se, rekli su nam neki, zgrade grade bez podzemne garaže. Tragom toga odlučili smo provjeriti koliko se ukupno gradi ‘profesorskih stanova’ te koliki je planiran broj parkirališnih mjesta, sukladno izdanim građevin­skim dozvolama.
Doznali smo tako kako je ukupno izdano deset građevinskih dozvola, što smo i ranije znali, jer se na gradilištu nalaze podaci o investitorima i dozvo­lama, a ukupan broj stambenih jedi­nica koji se gradi na ovom predjelu jest 29 te jedna poslovna jedinica. Iz Grada Dubrovnika navode pak kako je potre­ban broj parkirališnih mjesta 59.
— Na česticama je osigurano 57 par­kirališnih mjesta, a za dva nedosta­juća uplaćena je propisana naknada u iznosu od 70.000 kuna – naveli su nam iz Grada Dubrovnika. Dakle, na 29 stanova i jednu poslovnu jedinicu osigurano je 57 par­kirališnih mjesta.

Gradnja počela lani
Treba podsjetiti kako je gradnja ovih stanova započela prošle godine, a riječ je o deset investitora, uglavnom sadaš­njih i bivših nastavnika Sveučilišta u Dubrovniku. Među njima su, što se može vidjeti i na istaknutim tablama na gradilištu, Ivan Prce, Matko Bupić, Srećko Krile, Marija Mirošević, Miloš Brajović, Ivan Jelčić, Mate Jurje­vić, Ante Katavić i Nikša Koboević, a zanimljivo je da se deseti investitor navodi samo kao – privatni investitor, bez imena i prezimena. No, vlasnik te čestice je, kako se može vidjeti pregle­dom katastarskog operata, Jadran Šun­drica. Inače, riječ je o zemljištu koje je svojim tadašnjim zaposlenicima prije 18 godina besplatno dodijelilo Veleuči­lište u Dubrovniku radi rješavanja nji­hovog stambenog pitanja. Manji dio nastavnika nešto ranije je uspio izgra­diti zgradu također u Hladnici, i riješiti svoje stanove, a ostatak ih je gradnju započeo u travnju 2019. godine. Zemlji­šte im je dodijeljeno besplatno, a oni sami financiraju gradnju. Podsjetimo i kako je projektantica ovih stanova zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić i tvrtka Apozito d.o.o., a stanove gradi tvrtka Texo gradnja d.o.o.. Projekt je pravomoćnu građevinsku dozvolu dobio u studenom 2018. godine, a početak građenja prijavljen je 18. trav­nja 2019. godine. AFR

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 29. siječnja 2020.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist