Aktualno

Za Malostonski zaljev, RH dobiva teritorij na Uni

Hrvatska se prešutno odriče Ponte Kleka te Velikog i Malog školja, kako bi dobila dio teritorija na  granici s Unom. Objavom članka u jednom nacionalnom dnevniku, ovog utorka potvrđene su sumnje o trgovini s teritorijem.

Naime, od 30. srpnja 1999., kada su predsjednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović potpisali ugovor o granici između RH i BiH, a kako se navodi, sve su HDZ-ove vlade pripremale ratifikaciju. O tome svjedoči zapisnik sjednice Međudržavnog diplomatskog povjerenstva za granicu, kojeg je srpnja 2010. u ime hrvatske strane potpisao Davor Božinović, a BiH Željko Obradović.  U njemu se navodi kako „ugovor o granici treba i dalje primjenjivati u dobroj vjeri“, te „nastaviti rad u cilju osiguranja uvjeta potrebnih za ratifikaciju ugovora”. U dokumentima koje su dosada pripremale dosadašnje Vlade, dobar dio nosi oznaku “tajno” ili “povjerljivo”, a u njima se razmatraju sve opcije postupanja s ugovorom Tuđman – Izetbegović i uvijek se iznova zaključuje kako ratifikacijom  Hrvatska profitira po pitanju teritorija.

Naime,  navodi se kako Veliki i Mali Školj te vrh Kleka, čine 53.000 metara četvornih, ali zato u dijelu granice na Uni Hrvatska profitira s 78.000 metara četvornih teritorija.Taj podatak bio je prešućivan, a upravo je to na  na tematskoj sjednici Skupštine DNŽ dala nasluti pomoćnica ministrice vanjskih poslova Andreja Metelko-Zgombić.

No, jedan od autora knjige „Prijevara ili zabluda? Problem granice na području poluotoka Kleka" Niko Kapetanić ponovno za duList naglašava kako međunarodne komisije nisu imale mandat mijenjati granice, već ih ocrtati.

– Ovo je samim time nezakonita radnja, koja je i nemoguća. Takav sporazum odmah treba poništiti. Jednostavno, nije istina da je RH time dobila 25 metara kvadratnih . Oni su izračunali  da je Ponta Kleka, Mali i Veliki Školj imaju 73.000 metara kvadratnih. Govorimo o hrvatskom teritoriju na Ponti Kleka, Velikom i Malom Školju koji zajedno čine preko 100. 000 kvadratnih metara. Ono što je još više dramatično u ovakvoj trampi nepovoljnoj za RH jest da time gubimo preko 10 milijuna kvadratnih metara mora, što je podjednako vrijedno kao i kopno. Gdje su tu naši interesi? – ističe Kapetanić i dodaje kako je sasvim jasno koji su interesi bosanske strane.

Više pročitajte u novom broju duLista.

Pročitajte još

Sanitat nastavlja zaprašivanje komaraca, evo gdje i kad

Dulist

NAJPOŽELJNIJI POSLODAVAC U TURIZMU Valamar lansirao novu web stranicu

Dulist

MILOSLAVIĆ O PUCNJAVI NA PLOČAMA ‘Ovo je izdvojen događaj, sigurnost na taksi stajalištima nije ugrožena’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija