Aktualno

Za Malostonski zaljev, RH dobiva teritorij na Uni

Za Malostonski zaljev, RH dobiva teritorij na Uni

Hrvatska se prešutno odriče Ponte Kleka te Velikog i Malog školja, kako bi dobila dio teritorija na  granici s Unom. Objavom članka u jednom nacionalnom dnevniku, ovog utorka potvrđene su sumnje o trgovini s teritorijem.

Naime, od 30. srpnja 1999., kada su predsjednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović potpisali ugovor o granici između RH i BiH, a kako se navodi, sve su HDZ-ove vlade pripremale ratifikaciju. O tome svjedoči zapisnik sjednice Međudržavnog diplomatskog povjerenstva za granicu, kojeg je srpnja 2010. u ime hrvatske strane potpisao Davor Božinović, a BiH Željko Obradović.  U njemu se navodi kako „ugovor o granici treba i dalje primjenjivati u dobroj vjeri“, te „nastaviti rad u cilju osiguranja uvjeta potrebnih za ratifikaciju ugovora”. U dokumentima koje su dosada pripremale dosadašnje Vlade, dobar dio nosi oznaku “tajno” ili “povjerljivo”, a u njima se razmatraju sve opcije postupanja s ugovorom Tuđman – Izetbegović i uvijek se iznova zaključuje kako ratifikacijom  Hrvatska profitira po pitanju teritorija.

Naime,  navodi se kako Veliki i Mali Školj te vrh Kleka, čine 53.000 metara četvornih, ali zato u dijelu granice na Uni Hrvatska profitira s 78.000 metara četvornih teritorija.Taj podatak bio je prešućivan, a upravo je to na  na tematskoj sjednici Skupštine DNŽ dala nasluti pomoćnica ministrice vanjskih poslova Andreja Metelko-Zgombić.

No, jedan od autora knjige „Prijevara ili zabluda? Problem granice na području poluotoka Kleka" Niko Kapetanić ponovno za duList naglašava kako međunarodne komisije nisu imale mandat mijenjati granice, već ih ocrtati.

– Ovo je samim time nezakonita radnja, koja je i nemoguća. Takav sporazum odmah treba poništiti. Jednostavno, nije istina da je RH time dobila 25 metara kvadratnih . Oni su izračunali  da je Ponta Kleka, Mali i Veliki Školj imaju 73.000 metara kvadratnih. Govorimo o hrvatskom teritoriju na Ponti Kleka, Velikom i Malom Školju koji zajedno čine preko 100. 000 kvadratnih metara. Ono što je još više dramatično u ovakvoj trampi nepovoljnoj za RH jest da time gubimo preko 10 milijuna kvadratnih metara mora, što je podjednako vrijedno kao i kopno. Gdje su tu naši interesi? – ističe Kapetanić i dodaje kako je sasvim jasno koji su interesi bosanske strane.

Više pročitajte u novom broju duLista.

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist