Aktualno

ZA MALOG IVANA Velik odaziv donatora krvotvornih matičnih stanica

ZA MALOG IVANA Velik odaziv donatora krvotvornih matičnih stanica

Na Odjelu transfuzijske medicine Opće bolnice Dubrovnik danas je pristupilo je 18 naših sugrađana kako bi se upisali u registar darivatelja koštane srži.

Nakon što su brojni mediji objavili priču malenog Ivana Marušića i njegovoj borbi s leukemijom, građani su se diljem države odlučili odazvati na akciju davanja krvi i upisivanja u registar.

Razgovarali smo s prim. dr. Vesna Polanda Lasica koja je istaknula kako su potencijalni donatori dobili informacije i pojašnjenja o postupku darivanja krvotvornih matičnih stanica, te su popunili pristupnicu za registar.

– Uzeti su im uzorci krvi za HLA tipizaciju. Zajedno s dokumentacijom uzorci krvi su  poslani u Zakladu Ana Rukavina – rekla je Polanda Lasica te dodala kako su ‘svi bili dobrog općeg zdravlja dobi između 18 i 40 godina starosti’.

Dodala je i kako je od početka 2018. godine ukupno upisano 25 naših sugrađana u registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

U Dubrovniku se krv može dati u Općoj bolnici Dubrovnik na Odjelu transfuzijske medicine (Roka Mišetića b.b.) ponedjeljkom i četvrtkom od 8 do 10 sati (osoba za kontakt: Vesna Polanda-Lasica, dr.med., tel. 020 431 669, e-mail: vesnap@bolnica-du.hr).

Kako postati potencijalni darivatelj krvotvornih matičnih stanica možete pročitati ovdje.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist