Kultura

ZA MALE I VELIKE Mali princ premijerno na Dubrovačkim ljetnim igrama

ZA MALE I VELIKE Mali princ premijerno na Dubrovačkim ljetnim igrama

Smatram da etiketirati išta kao dječje ili kao za odrasle ljude nema smisla, jer ako imamo otvorene duše onda zaista nešto više možemo osjetiti i saznati neku pravu istinu, a ne ono instantno što nam se prodaje kroz svakodnevicu – rekla je sopranistica Marija Kuhar Šoša na konferenciji za medije o glazbeno-scenskoj igri ‘Mali princ’ koja će se u sklopu 70. Dubrovačkih ljetnih igara premijerno izvesti u Kneževom dvoru u četvrtak 8. kolovoza.

Nadolazeća adaptacija svevremenskog Malog princa po literarnom predlošku Antoinea de Saint-Exupéryja u režiji je Hrvoja Korbara i predstavlja drugi premijerni naslov jubilarnih igara.

– Radimo po novom predlošku koji je zaista bio inspirativan za rad. Uspjeli smo stvoriti predstavu koja će biti za sve generacije, kao što je i sam Mali princ predstava za sve generacije. Cijeli predstavu smo pokušali koncipirati kroz te uloge, crtice i graditi iz principa dječje igre – istaknuo je.

– Ne bih pričao pričicu o svojoj glazbi, svakako bih vas pozvao da dođete doživjeti ju u sklopu predstave. Zamislio sam je ne samo kao jednu paletu slika, nego i polazno sredstvo da nas starije vrati u mladost, a kod mlađih da pobudi maštu – kazao je Ivan Josip Skender, skladatelj i dirigent djela.

O izazovu rada na djelu govorila je i Kuhar Šoša, naglasivši da je na izvedbu najvažnije doći otvorenog uma.

– U Malom princu sam se našla kao da sam i ja pala s nekog čudnog planeta u Knežev dvor, među glumce. Kolege glumci su mi pomogli u glumačkim vodama u kojima ću zaplivati. Što se tiče Malog princa, često sam razmišljala što bih pametno mogla reći. Smatram da imamo previše stvari da bi se iti jedna izdvojila i da je to zapravo priča za svih, ne samo za djecu. Djeca su samo, na kraju krajeva ljudi. A i mi smo ljudi, tko je koliko dijete, a koliko odrastao čovjek, to zaista nije važno – naglasila je.

Predstava je namijenjena djeci starijoj od 5 godina, ali kako kaže glumačka i glazbena ekipa, zapravo je za sve uzraste, pa su tako ulaznice za sve tri izvedbe već rasprodane.

Glazbenu suitu Ivana Josipa Skendera će izvesti sastav od deset dubrovačkih instrumentalista, a predstava je pod pokroviteljstvom Zaklade Caboga Stiftung. Zdravka Ivandija Kirigin potpisuje scenografiju i kostimografiju, a oblikovanje svjetla Marko Mijatović. Ulogu Pilota i Odraslih ljudi tumači Livio Badurina, Mali princ je Rok Juričić, a Ruža, Lisica i Zmija je sopranistica Marija Kuhar Šoša.

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist