Aktualno

Za kvadrat kuće u našoj županiji kupite njih 27 u Vukovarskoj-srijemskoj

Za kvadrat kuće u našoj županiji kupite njih 27 u Vukovarskoj-srijemskoj

Dubrovnik i Dubrovačko-neretvanska županija uvijek su u samom vrhu po pitanju cijena ‘kvadrata’ nekretnina. No, 2018. godine na razini županije zabilježene su niže cijene prodanih stanova u odnosu na godinu ranije.
Naime, Ekonomski institut Zagreb objavio je s resornim ministarstvom graditeljstva drugo izdanje Pregleda tržišta nekretnina u Hrvatskoj za 2018. godinu koje pokazuje, piše Večernji list, da je 2018. godine u Hrvatskoj bilo 104 tisuće kupoprodaja nekretnina, a vrijednost prodanih nekretnina bila je 32 milijarde kuna, odnosno 8,4 posto hrvatskog BDP-a.
Najveći skok cijena stanova u Hrvatskoj imala je Splitsko-dalmatinska županija – oko osam posto sa srednjom cijenom kvadrata od 11.669 kuna te Istarska – 6,7 posto – ali srednjom cijenom od 8722 kune.
Cijene su u 2018. u odnosu na 2017. godinu pale u jedanaest županija, a niže cijene prodanih stanova bilježe se i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Tu je 2018. godine, piše Večernji, prodano 520 stanova čiji je kvadrat pojeftinio oko pet posto na 12.158 kuna. No, najskuplji prodani kvadrati bili su upravo u našoj županiji i cijena im je bila oko 28 tisuća kuna te Splitsko-dalmatinskoj oko 19 tisuća kuna. Kad je riječ o obiteljskim kućama, piše Večernji, znatno više cijene postižu se u gradovima i općinama na prostoru jadranske Hrvatske. Najviše medijalne cijene kuća su u Dubrovniku – oko 12 tisuća kuna, cijena kvadrata kuće u 29 priobalnih i otočnih gradova i općina kretala se od 5-10 tisuća kuna, dok je kvadratni metar kuće u 190 gradova i općina u kontinentalnim dijelovima Hrvatske bio ispod tisuću kuna. Usporedbe radi, piše Večernji, za četvorni metar kuće u Dubrovačko-neretvanskoj županiji moglo se kupiti 27 četvornih metara u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist