Kultura

ZA KRAJ 69. IGARA Što ovog tjedna očekuje najmlađu publiku?

ZA KRAJ 69. IGARA Što ovog tjedna očekuje najmlađu publiku?

U sklopu programa razvoja publike Ključevi od grada, na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama predstoje još dva događanja za najmlađe (a i one malo starije).

Naime, Jasna Held pripovijedat će narodne priče i bajke iz okolice Dubrovnika sutra, 21. kolovoza u 19.30 sati u crkvici sv. Stjepana u Pustijerni, dok će dan nakon, 22. kolovoza Lucija Vuković i Helena Puhara voditi likovnu radionicu za djecu na temu Kako percipiramo umjetnost? u palači Sponza s početkom u 19.30 sati. Ulaz na oba događanja je slobodan.

Dubrovkinja Jasna Held od 1994. godine nastupa kao profesionalna pripovjedačica bajki i priča te lutkarica. Godine 2004. sudjeluje na susretu europskih pripovjedača bajki EPOS u Njemačkoj. Nakon toga često nastupa u inozemstvu: Njemačka, Austrija, Velika Britanija, Švicarska, gdje pripovijeda tradicionalne priče i bajke odraslima, na engleskom jeziku. Renomirani pripovjedački teatar iz Velike Britanije Jasnu Held preporučuje kao jednu od 10 najboljih europskih pripovjedača izvan Velike Britanije. Od 2007. godine članica je HCDO-a (Hrvatskog centra za dramski odgoj) te drži radionice i seminare odgajateljima, nastavnicima i članovima HCDO-a na temu pripovijedanja bajki i priča. U crkvici sv. Stjepana sutra će Jasna Held pripovijedati narodne priče dubrovačkog kraja Papagalo, Kominača, Bus ruzmarina i druge iz zbirke Baltazara Bogišića.

Likovna radionica za djecu na temu percepcije suvremene utakmice organizira se jer je promatraču suvremene umjetnosti danas potrebno stanovito znanje ili bolje rečeno odgoj da bi se forma vidjela onako kako želi biti viđena tj. onako kakva ona jest, a djeca su o tom pitanju znatno otvorenija. Radionica je zamišljena kao razgovor i prikaz rada jednog od umjetnika predstavljenog na izložbi Užasi zavičaja – suvremeni dubrovački umjetnici, kao i izrade vlastitog rada u kojem će trebati naglasiti problem ili privlačnu posebnost iz njihove neposredne okoline, u mediju kojeg izaberu (video, fotografija, slika). Radionicu će u srijedu s početkom u 19.30 sati voditi kustosice spomenute izložbe Lucija Vuković i Helena Puhara, uz sudjelovanje umjetnika čiji su radovi izloženi u Sponzi.

Program razvoja publike naslovljen Ključevi od grada na 69. Igrama je uključivao više programa za djecu poput ovih, a neki od temeljnih ciljeva jesu senzibilizirati građane i posjetitelje Dubrovnika za suvremenu umjetnost i festival te time raditi na odgajanju nove kazališne, glazbene i likovne publike festivala; proširiti publiku festivala, raditi na različitosti publike te produbiti odnos s postojećom publikom.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist