Hrvatska

Za digitalizaciju škola uložit će se 30 milijuna kuna

Za digitalizaciju škola uložit će se 30 milijuna kuna

Za digitalizaciju hrvatskih škola potrebno je oko 2,5 milijarde kuna kojih Hrvatska nema te se taj važan projekt u sklopu reforme školstva mora provoditi polako, pri čemu se iduće godine kreće s 30 milijuna kuna, kazao je u Visokom učilištu Algebra u Zagrebu ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar.

Ocjenivši taj iznos sramotno malim, no jedinim koji je uspio spasiti za tu namjenu, ministar Mornar je najavio da će se 20 milijuna kuna od tog iznosa namijeniti za e-škole, u sklopu čega se planira urediti nekoliko eksperimentalnih digitalnih učionica. Ostalih 10 milijuna kuna predvideno je za reformu i izmjenu kurikuluma hrvatskog obrazovnog sustava, izjavio je Mornar, ocjenivši to i najtežim dijelom posla jer to uz ostalo traži i čišćenje školskih predmeta od suvišnih činjenica i čestog ponavljanja istog gradiva u različitim fazama školovanja.

– To sigurno neće ići lako zbog raznih interesa, ali siguran sam da informatiku kao predmet treba uvesti već od prvog razreda osnovne škole, ali ne da bude preteška s programiranjem, višom matematikom i sličnim, nego da djeca ta znanja dobivaju postupno – izjavio je Mornar. Smatra i da treba kombinirati papirnatu nastavu s digitalnom, jer u suprotnom bi se uništilo nakladništvo, a i nastavnike treba educirati i pripremiti, što je i skuplje od nabave same opreme.

Liderpress.hr/HRT

Pročitajte još

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist

ČEŠLJAJU SE LAŽNA BOLOVANJA Pacijentima ništa, liječnicima kazne čak i otkazi!

Ivana Mijić Vulinović