Hrvatska

Za digitalizaciju škola uložit će se 30 milijuna kuna

Za digitalizaciju hrvatskih škola potrebno je oko 2,5 milijarde kuna kojih Hrvatska nema te se taj važan projekt u sklopu reforme školstva mora provoditi polako, pri čemu se iduće godine kreće s 30 milijuna kuna, kazao je u Visokom učilištu Algebra u Zagrebu ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar.

Ocjenivši taj iznos sramotno malim, no jedinim koji je uspio spasiti za tu namjenu, ministar Mornar je najavio da će se 20 milijuna kuna od tog iznosa namijeniti za e-škole, u sklopu čega se planira urediti nekoliko eksperimentalnih digitalnih učionica. Ostalih 10 milijuna kuna predvideno je za reformu i izmjenu kurikuluma hrvatskog obrazovnog sustava, izjavio je Mornar, ocjenivši to i najtežim dijelom posla jer to uz ostalo traži i čišćenje školskih predmeta od suvišnih činjenica i čestog ponavljanja istog gradiva u različitim fazama školovanja.

– To sigurno neće ići lako zbog raznih interesa, ali siguran sam da informatiku kao predmet treba uvesti već od prvog razreda osnovne škole, ali ne da bude preteška s programiranjem, višom matematikom i sličnim, nego da djeca ta znanja dobivaju postupno – izjavio je Mornar. Smatra i da treba kombinirati papirnatu nastavu s digitalnom, jer u suprotnom bi se uništilo nakladništvo, a i nastavnike treba educirati i pripremiti, što je i skuplje od nabave same opreme.

Liderpress.hr/HRT

Pročitajte još

Aladrović: Moguće spajanje ministarstva rada i ministarstva socijalne politike

Dulist

Vlada otpisuje najamninu za stanove i poslovne prostore u državnom vlasništvu

Dulist

Od sada zahtjev za ostvarivanje doplatka za djecu možete predati online

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija