Natrag
20.2.2019 15:02

facebook

twitter

google

rss

dulist

Za 100 kvadrata 44 tisuće kuna poreza

21.8.2012 @ 13:04 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Na sam spomen uvođenja poreza na imovinu u Hrvatskoj se uznemire duhovi. Tako je i ovih dana hrvatska javnost uzburkana najavama uvođenja novog poreza, koji bi na snagu trebao stupiti već iduće goidne, a u prvoj bi fazi bio samo drugo ime za komunalnu naknadu.

Jutarnji list izradio je simulaciju poreza na imovinu, uzevši kao poreznu osnovnicu prosječnu tržišnu vrijednost nekretnine, a kao poreznu stopu odabrali su dva posto, koja se koristi u mnogim europskim zemljama.

Tako su došli do izračuna da će se za 100 kvadrata stana u Zagrebu plaćati godišnji porez u iznosu od 37 tisuća kuna, dok je kao prosječna tržišna cijena uzeta ona od 2.500 eura.

Za toliki stan u Rijeci izdvajao bi se godišnji iznos od 22 tisuće kuna, dok bi porez u Splitu na toliku kvadraturu iznosio 36.000 kuna. Osječani bi za 100 kvadrata stana, uz prosječnu tržišnu cijenu od 1000 eura plaćali godišnji porez na stan u iznosu od 15.000 kuna.

Uzmemo li da je prosječna tržišna vrijednost u Dubrovniku 3000 eura, godišnji porez na stan u Dubrovnik te veličine bio bi oko 44 tisuće kuna.
 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana