Aktualno

Za 100 kvadrata 44 tisuće kuna poreza

Na sam spomen uvođenja poreza na imovinu u Hrvatskoj se uznemire duhovi. Tako je i ovih dana hrvatska javnost uzburkana najavama uvođenja novog poreza, koji bi na snagu trebao stupiti već iduće goidne, a u prvoj bi fazi bio samo drugo ime za komunalnu naknadu.

Jutarnji list izradio je simulaciju poreza na imovinu, uzevši kao poreznu osnovnicu prosječnu tržišnu vrijednost nekretnine, a kao poreznu stopu odabrali su dva posto, koja se koristi u mnogim europskim zemljama.

Tako su došli do izračuna da će se za 100 kvadrata stana u Zagrebu plaćati godišnji porez u iznosu od 37 tisuća kuna, dok je kao prosječna tržišna cijena uzeta ona od 2.500 eura.

Za toliki stan u Rijeci izdvajao bi se godišnji iznos od 22 tisuće kuna, dok bi porez u Splitu na toliku kvadraturu iznosio 36.000 kuna. Osječani bi za 100 kvadrata stana, uz prosječnu tržišnu cijenu od 1000 eura plaćali godišnji porez na stan u iznosu od 15.000 kuna.

Uzmemo li da je prosječna tržišna vrijednost u Dubrovniku 3000 eura, godišnji porez na stan u Dubrovnik te veličine bio bi oko 44 tisuće kuna.
 

Pročitajte još

Orlanda Tokić upalila svijeću ljubavi

Dulist

HUMANITARNA UTRKA Dubrovački vatrogasci prešli 666 skalina za Kolibriće

Dulist

IGOR BILBIJA Moje investicijsko ulaganje postalo je strateško ulaganje

Barbara Đurasović

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija