Zanimljivosti

YOU’VE BEEN TRUMPED

YOU'VE BEEN TRUMPED

Art radionica Lazareti poziva u subotu (5.11) u 19 sati na projekciju filma YOU'VE BEEN TRUMPED redatelja Anthony Baxtera.

Riječ je o filmu koji donosi priču o borbi jedne lokalne zajednice protiv plana izgradnje golf igrališta na ekološki izuzetno vrijednom prostoru na sjeveroistočnoj obali Škotske, a iza kojeg stoji jedan od najbogatijih ljudi svijeta Donald Trump.
 
U ovoj priči o Davidu i Golijatu 21. stoljeća skupina ponosnih Škota suprotstavlja se poznatome tajkunu.  U opasnosti je jedan od posljednjih britanskih netaknutih krajolika.

Američki milijarder Donald Trump kupio je stotine hektara sjeveroistočne obale Škotske, ljubiteljima filmske umjetnosti poznate kao mjesta na kojem se snimao klasik Billa Forsytha iz 1983. Local Hero. I baš kao i američki naftni tajkun, kojeg u tome filmu glumi Burt Lancaster, i Donald Trump mora na svoju stranu pribaviti još nekoliko lokalaca da bi se posao ostvario. U zemlji prepunoj golf igrališta, Trump će izgraditi još dva – upotpunjena hotelom od 450 soba i 1500 luksuznih vila.

No zemlja koju je kupio nalazi se na jednom od ekološli najosjetljivih obalnih područja Europe, a jedan od vodećih škotskih znanstvenika opisao ga je kao škotski rain forest. Nekolicina lokalnih stanovnika ne želi da to područje bude uništeno.

Nakon što škotska vlada preokrene vlastite zakone kako bi Trumpu omogućila zeleno svjetlo za njegov projekt, poprište zbivanja je spremno za jedno izuzetno ljeto nezadovoljstva, dok se buldožeri žure započeti s akcijom. Snabdijevanje vodom i strujom je prekinuto, svađe oko zemlje cvatu, a nekima od stanovnika tone zemlje nagomilane su uz kuće. Policija ignorira žalbe i primjedbe stanovništva te, umjesto da ih posluša, hapsi redatelja filma Anthonyja Baxtera.

Film je u potpunosti ispričan bez naracije i prikazuje kulturalni jaz između glamuroznog, jetseterski i medijski potkovanog Donalda Trumpa i lokalne duboko ukorijenjene škotske zajednice.

Ono što je započelo kao zanimljiv sraz različitih pogleda na svijet, vremenom postaje sve gore i sve više uznemirava. Za tajkuna, golf igralište je samo još jedan poslovni deal, s mogućom zaradom od milijarde dolara. Za stanovnike, ono predstavlja uništenje globalno jedinstvenog krajolika – pišu u pozivu iz ARL-a

Na trenutke duhovita, nadahnjujuća i dirljiva, You've Been Trumped je ujedno i zabavna priča iz rubrike vjerovali-ili-ne i parabola o celebrity dobu u kojem živimo.

Human Rights Film Festival u suradnji s ARL omogućio je ovu projekciju i gostovanje autora redatelja Anthony Baxtera.  
 
 

Pročitajte još

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist