Zanimljivosti

WILLIAM PAUL YOUNG Donosite odluke u vlastitom svijetu!

WILLIAM PAUL YOUNG Donosite odluke u vlastitom svijetu!

Kanadski pisac i autor romana uspješnica “Koliba” i “Prekretnica” William Paul Young večeras je, nakon Zagreba, i u Dubrovniku predstavio hrvatska izdanja svojih knjiga.
-Dubrovnik je predivan, pogotovo noću jer noć izvuče misterij Grada, oduševljen sam što sam tu, u ovom prostoru – rekao je uvodno autor.

Young je ispočetka pisao samo za prijatelje, poklanjajući im svoje rukopise na dar, sve dok ga supruga nije uvjerila da napiše nešto za njihovo šestero djece i na jednome mjestu objedini svoj jedinstveni pogled na Boga. Rezultat je bio roman “Koliba”.

– Roman sam pisao putujući vlakom na svoja tri posla. Bio je to svojevrsni božićni dar za moju djecu. Nakon što sam dovršio roman, tekst sam umnožio u 15 primjeraka i raspodijelio ga djeci i svojim prijateljima – rekao je.

Na početku je Young tiskao samo 15 primjeraka knjige, no dvoje njegovih prijatelja ga je ohrabrilo i pomoglo mu redigirati roman kako bi ga ponudio nakladnicima. Odbilo ga je njih 26, pa su Young i njegovi prijatelji sami objavili knjigu. Na oglašavanje su potrošili samo 300 dolara, a usmena predaja knjigu je na kraju dovela na listu bestselera The New York Timesa te je dostigla nakladu od dvadeset milijuna primjeraka diljem svijeta te je prevedena na četrdesetak svjetskih jezika. Hrvatsko izdanje novog bestselera Williama Paula Younga, Prekretnica, pojavilo se godine 2012. istovremeno s američkim i engleskim.

Na večerašnjem predstavljanju autor je govorio o pitanjima na kojima daje odgovore u Kolibi poput: Zašto Bog dopušta da se događa zlo? Gdje je kada proživljavamo najveću bol? Koja je uopće njegova uloga u našoj svakodnevnici?

Young je istaknuo i kako u knjizi tematizira pitanje Boga koji dopušta zlo u svijetu.

– Roman je dio moje prošlosti i tužnoga odrastanja. U knjizi sam želio ponuditi sliku Boga drukčijega od slike svojega oca. Trebala mi je druga slika Boga. 15 godina trebalo mi je da izbrišem lice vlastitog oca s Božjeg lica – napomenuo je  dodavši kako je bio potaknut na takvo razmišljanje muškom i ženskom slikom Boga koja postoji u protestantizmu.

Istaknuo je i kako je njegov pogled na Boga drukčiji od Boga o kojem govore religiozne institucije.
– Boga zamišjam kao punašnu crnkinju. I moja majka je imala problem s predočavanjem Boga. Kad se u mojoj knjizi pojavio Bog, zatvorila ju je, zazvala moju sestru i rekla joj je ‘Tvoj je brat heretik’.Kasnije je promijenila mišljenje – naglasio je.

Na kraju je okupljenima poručio:

– Čast mi je biti tu, upoznati vas, potpisati knjigu, hvala što ste izdvojili vrijeme iz vlastitog života za mene. Vi možete donositi odluke u vlastitom svijetu, bez obzira na to kako drugi u slomljenim kulturama i svijetu to činili. Nemojte da to bude nešto zamišljeno, neka to bude nešto s čime ćete se danas suočiti, jer za danas vam je dana milost. Budućnost je neznana tajna.

Youngove romane “Kolibu” i “Prekretnicu” objavila je zagrebačka naklada Ljevak.Roman Koliba ubrzo će doživjeti i svoju filmsku adaptaciju. Prema portalu The Tracking Board, redatelj filmske adaptacije ovoga bestselera biti će Oskarovac Forest Whitaker. Glavnu ulogu bi, po nagađanjima, trebao igrati Idris Elba, dok bi jednu od sporednih imao i sam Whitaker, a jednu od uloga će igrati i Oprah Winfrey. Početak snimanja zakazan je za rujan, rekao je autor na večerašnjem predstavljanju, a već slijedeće godine trebao bi se naći i u kinima.

Inače, William P. Young odrastao je uz roditelje misionare u Zapadnoj Papui (Nova Gvineja) među plemenom Dani.

 

O Kolibi

U svijetu u kojem religija postaje sve nevažnija Koliba se bori sa vječnim pitanjem – gdje se nalazi Bog u svijetu ispunjenim neizrecivom boli. Ono što je Mack doživio zaprepastit će vas i promijeniti možda točno koliko je promijenilo i njega.
Najmlađa kćer Macka Mackenzia Missy oteta je za vrijeme obiteljskog ljetovanja. Dokaz da je brutalno ubijena pronađen je u nekoj napuštenoj kolibi u divljini Oregona. Četiri godine kasnije, ožalošćeni Mack prima nevjerojatnu poruku, kojom ga se poziva da posjeti onu istu kolibu. Unatoč svojim dvojbama, Mack jednog zimskog prijepodneva odlazi tamo i doživljava noćnu moru. Ono što će pronaći u kolibi, zauvijek će promijeniti njegov život.

Pročitajte još

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist

SRIJEDA Pričaonica i radionica uskrsnih ukrasa za najmlađe

Dulist

U SAMOSTANU U PRIDVORJU Preduskrsne radionice za djecu

Dulist