Zanimljivosti

‘WIKI VOLI SPOMENIKE’ Od deset pobjedničkih fotografija, čak šest iz Dubrovnika

'WIKI VOLI SPOMENIKE' Od deset pobjedničkih fotografija, čak šest iz Dubrovnika

Završen je međunarodni natječaj Wiki voli spomenike 2018. Među pobjednicima hrvatskog dijela natječaja, od 10 pobjedničkih fotografija čak je 6 iz Dubrovnika.

Larisa Uhryn, Miroslav Vajdić, Paula Borković, Sopina Ana i Zisko Sehrii svojim su fotografijama iz Dubrovnika odnijeli pobjedu na ovom natječaju. Fotografije pogledajte ovdje.

Wikipedija: Wiki voli spomenike – Natječaj se održava u organizaciji ogranaka Zaklade Wikimedia diljem svijeta u rujnu od 2010. godine do danas. Cilj projekta je s jedne strane fotografirati pod slobodnom licencom što više zaštićenih kulturnih dobara, a s druge strane doprinijeti povećanju javne svijesti o očuvanju kulturne baštine.

Projekt je započet 2010. godine u Nizozemskoj i brzo se proširio na velik broj zemalja, među kojima je i Hrvatska 2017. godine po prvi put.

U rujnu 2012. natjecanje je održano prvi put u više od trideset zemalja širom svijeta, a prikupljeno je ukupno oko 360 tisuća slika, što je bio novi svjetski rekord (prema Guinessovoj knjizi rekorda).

U rujnu 2013. više od 50 zemalja sudjelovalo je u Wiki voli spomenike na svim kontinentima (čak i na Antarktici). U okviru Wiki voli spomenike 2014. godine, prenijeta je milijuntna fotografija u sklopu ovoga projekta. Godine 2016. oko 10.700 volontera širom svijeta prenijelo je više od 275.000 fotografija arhitektonskih i kulturnih spomenika iz 42 zemlje.

Fotografije se koriste za ilustraciju članaka na Wikipediji. Slobodne su i za dalje preuzimanje i korištenje uz poštivanje pravila licence (CC BY-SA 3.0). Žiri iz svake države sudionice izabere deset najboljih fotografija, koje ulaze u izbor za najbolje fotografije na međunarodnoj razini.

Naslovna fotografija: Big Onofrio Fountain in Dubrovnik Photograph: Larisa Uhryn

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist