Natrag
25.3.2019 00:56

facebook

twitter

google

rss

dulist

‘WIKI VOLI SPOMENIKE’ Od deset pobjedničkih fotografija, čak šest iz Dubrovnika

31.10.2018 @ 19:37 Dulist Zanimljivosti

Podijelite:

Završen je međunarodni natječaj Wiki voli spomenike 2018. Među pobjednicima hrvatskog dijela natječaja, od 10 pobjedničkih fotografija čak je 6 iz Dubrovnika.

Larisa Uhryn, Miroslav Vajdić, Paula Borković, Sopina Ana i Zisko Sehrii svojim su fotografijama iz Dubrovnika odnijeli pobjedu na ovom natječaju. Fotografije pogledajte ovdje.

Wikipedija: Wiki voli spomenike – Natječaj se održava u organizaciji ogranaka Zaklade Wikimedia diljem svijeta u rujnu od 2010. godine do danas. Cilj projekta je s jedne strane fotografirati pod slobodnom licencom što više zaštićenih kulturnih dobara, a s druge strane doprinijeti povećanju javne svijesti o očuvanju kulturne baštine.

Projekt je započet 2010. godine u Nizozemskoj i brzo se proširio na velik broj zemalja, među kojima je i Hrvatska 2017. godine po prvi put.

U rujnu 2012. natjecanje je održano prvi put u više od trideset zemalja širom svijeta, a prikupljeno je ukupno oko 360 tisuća slika, što je bio novi svjetski rekord (prema Guinessovoj knjizi rekorda).

U rujnu 2013. više od 50 zemalja sudjelovalo je u Wiki voli spomenike na svim kontinentima (čak i na Antarktici). U okviru Wiki voli spomenike 2014. godine, prenijeta je milijuntna fotografija u sklopu ovoga projekta. Godine 2016. oko 10.700 volontera širom svijeta prenijelo je više od 275.000 fotografija arhitektonskih i kulturnih spomenika iz 42 zemlje.

Fotografije se koriste za ilustraciju članaka na Wikipediji. Slobodne su i za dalje preuzimanje i korištenje uz poštivanje pravila licence (CC BY-SA 3.0). Žiri iz svake države sudionice izabere deset najboljih fotografija, koje ulaze u izbor za najbolje fotografije na međunarodnoj razini.

Naslovna fotografija: Big Onofrio Fountain in Dubrovnik Photograph: Larisa Uhryn

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana