Zanimljivosti

‘WIKI VOLI SPOMENIKE’ Među 10 pobjedničkih fotografija i dvije iz Dubrovnika

'WIKI VOLI SPOMENIKE' Među 10 pobjedničkih fotografija i dvije iz Dubrovnika

Završen je međunarodni natječaj Wiki voli spomenike 2019 i ponovo su dvije fotografije iz Dubrovnika među 10 pobjedničkih. Fotografije prikazuju dubrovačke zidine, a obje je fotografirao Miroslav Vajdić koji među 10 pobjedničkih ima čak pet svojih fotografija od kojih su dvije iz Dubrovnika. Sve nagrađene fotografije možete pogledati ovdje.

Wikipedija: Wiki voli spomenike – Natječaj se održava u organizaciji ogranaka Zaklade Wikimedia diljem svijeta u rujnu od 2010. godine do danas. Cilj projekta je s jedne strane fotografirati pod slobodnom licencom što više zaštićenih kulturnih dobara, a s druge strane doprinijeti povećanju javne svijesti o očuvanju kulturne baštine.

Projekt je započet 2010. godine u Nizozemskoj i brzo se proširio na velik broj zemalja, među kojima je i Hrvatska 2017. godine prvi put. U rujnu 2012. natjecanje je održano prvi put u više od trideset zemalja širom svijeta, a prikupljeno je ukupno oko 360 tisuća slika, što je bio novi svjetski rekord (prema Guinessovoj knjizi rekorda).

U rujnu 2013. više od 50 zemalja sudjelovalo je u Wiki voli spomenike na svim kontinentima (čak i na Antarktici). U okviru Wiki voli spomenike 2014. godine, prenijeta je milijuntna fotografija u sklopu ovoga projekta. Godine 2016. oko 10.700 volontera širom svijeta prenijelo je više od 275.000 fotografija arhitektonskih i kulturnih spomenika iz 42 zemlje.

Fotografije se koriste za ilustraciju članaka na Wikipediji. Slobodne su i za dalje preuzimanje i korištenje uz poštivanje pravila licence (CC BY-SA 3.0). Žiri iz svake države sudionice izabere deset najboljih fotografija, koje ulaze u izbor za najbolje fotografije na međunarodnoj razini.

Naslovna fotografija: Walls of Dubrovnik. Photographer: Miroslav Vajdić

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist