Kultura

WALTEROV FORTEPIANO Ivana Jelača u Beču predstavila zanimljiv nosač zvuka

Nosač zvuka ‘Hrvatski skladatelji i njihovi suvremenici na Walterovom fortepijanu iz Kneževa dvora’ predstavljen je prošle srijede u Beču.

Nosač zvuka rezultat je dugogodišnje suradnje Ivane Jelače s Dubrovačkim muzejima, a dubrovačkoj je publici predstavljen prošle godine u sklopu 69. Dubrovačkih ljetnih igara.

Promocija je održana u dvorani Veleposlanstva RH u Republici Austriji, koje je ujedno bilo i organizator ovog događaja. Nazočili su joj brojni uzvanici i poklonici glazbene umjetnosti, među kojima i hrvatska veleposlanica dr. Vesna Cvjetković te predsjednica Hrvatsko-austrijskog društva Dubrovnik Branka Martinović Vuković.

Predstavljanje je vodio Domagoj Marić, savjetnik za kulturu u Veleposlanstvu RH u Beču, koji je kroz razgovor s dubrovačkom fortepijanisticom predstavio Bečanima ovu svestranu 33-godišnju samostalnu umjetnicu koja kroz projekte i vlastite ideje istražuje, izvodi i promovira klasičnu glazbu u zemlji i inozemstvu. Marić je istaknuo kako se pijanistica Ivana Jelača specijalizirala za izvođenje glazbe na povijesnim instrumentima, završivši poslijediplomski studij specijalizacije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, obradivši temu ‘Umjetnost izvođenja klavirske sonate u kontekstu kulturoloških promjena’, pri čemu je posebnu pozornost posvetila povijesnom razvoju instrumenata s tipkama i glazbenom izričaju druge polovice 18. stoljeća, odnosno razdoblju od 1770. do 1830. godine. Napomenuo je da je Jelača i umjetnička voditeljica udruge ‘Sve je ostalo glazba’, utemeljene 2012. godine, kroz koju radi na približavanju klasične glazbe, posebno mladim naraštajima, te promicanju izvedbenih umjetnosti.

Predstavljanje CD-a održano je trojezično na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku, a osim nosača zvuka, Bečanima je audio-vizualno predstavljen i impozantni dubrovački fortepijano. Ivana Jelača, jedna od rijetkih hrvatskih umjetnica koja ima priliku svirati na originalnom Walterovom instrumentu iz 1790. godine, govorila je o svome umjetničkom putu i razvoju te razlikama izvođenja na modernom i povijesnom klaviru. Kazala je kako joj je ova specijalizacija otvorila nove vidike i dala poticaj za rad na izvedbi u suvremenim uvjetima, ali i projektima koji interpretacijom kulturne baštine imaju potencijal razvoja publike. Istaknula je kako je sretna što je Bečanima predstavila hrvatske glazbenike u širem europskom kontekstu, jer njihova je glazba dio zajedničkog kulturnog nasljeđa.

Zahvalila je hrvatskom Veleposlanstvu u Beču na suradnji te Gradu Dubrovniku, Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Ministarstvu kulture RH i Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH te Turističkoj zajednici Grada Dubrovnika i Društvu prijatelja dubrovačke starine na potpori ovom i ostalim projektima. Posebno je zahvalila svojim partnerima: Hrvatsko-austrijskom društvu Dubrovnik i Dubrovačkim muzejima, uz čiju podršku se ovim vrijednim glazbeno-kulturnim projektima hrvatska kultura i umjetnost promovira u inozemstvu.

Pročitajte još

‘JEDINSTVEN JE, ZANIMLJIV, MOJ’ Mišo Baričević izložio svoj Dubrovnik ‘I – XII’

Dulist

‘DUBROVNIK I – XII’ U Narodnoj knjižnici izlaže gospar Mišo Baričević

Dulist

KAZALIŠTE MARINA DRŽIĆA Premijerno je odigrana ‘Kate Kapuralica’!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija