Aktualno

WALL STREET JOURNAL Kako je Štrok Hypovim kreditom kupio zemljište na Jakljanu

WALL STREET JOURNAL Kako je Štrok Hypovim kreditom kupio zemljište na Jakljanu

The Wall Street Journal pozabavio se Hypo Alpe Adria bankom tekstom pod nazivom ‘Raščišćavanje nereda austrijske Hypo banke’.

U tekstu se spominje i hrvatski hotelijer Goran Štrok, bivši vlasnik Jadranskih luksuznih hotela. Kako prenosi Index, prema dokumentaciji koju je na uvid dobio Wall Street Journal, Štrok je od Hypo banke 2005. godine dobio kredit u visini 6,7 milijuna eura, koji je bio namijenjen kupnji zemljišta na jednom mediteranskom otoku. Riječ je o zemljištu na otočiću Jakljanu.

Budući da je Štrok u Hypo banci već ranije uzeo kredite ‘teške’ 80 milijuna eura, ovaj su trebali odobriti sami šefovi banke, što su i učinili – bez traženja ikakvih jamstava. Štrok je novac iskoristio za kupnuju zemljišta u vlasništvu Srbije.
Dvije godine kasnije, Štrok ostaje bez novaca pa Hypo banka odlučuje izvršiti zapljenu posjeda na otoku, što im nije pošlo za rukom jer je Štrok kupio od Srbije zapravo zemljište u vlasništvu Hrvatske.

Zbog toga je Hypo banka podignula optužbe više bivših članova svoje uprave, tvrdeći kako je bivša uprava namjerno izložila izdajući Štroku kredit za koji su znali da neće biti vraćen.
Štrok, protiv kojeg banka nije podigla tužbu, nije želio komentirati slučaj.

Pročitajte još

GRAND PRix Manjgura osvojila zlato za konferenciju ‘The Wolf strikes again’

Dulist

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist

OTVOREN PAVILJON BIH Marin Ivanović: ‘Čast mi je biti imenovan povjerenikom i kustosom’

Dulist