Aktualno

Vučurević: Šalio sam se!

Vučurević: Šalio sam se!

Hrvati su srušili stari most u Mostaru… Kad su ih pitali zašto, oni su rekli: Napravit ćemo stariji, novi most… Kad su mene pitali, ja sam u šali rekao: Napravit ćemo stariji, novi Dubrovnik. To nije ozbiljno

– odgovorio je na upit je li 1991. godine nakon granatiranja Dubrovnika izjavio da će izgraditi 'stariji i ljepši Dubrovnik' bivši predsjednik Općine Trebinje Božidar Vučurević tijekom suđenja Radovanu Karadžiću.

Kako piše Radio Slobodna Europa, Vučurević, koji se u Haagu nalazi kao svjedok obrane Radovana Karadžića, na suđenju je najviše govorio o protjerivanju nesrpskog stanovništva izTrebinja u ratnim godinama početka 90-ih. Premda mnogi bošnjački svjedoci tvrde suprotno, Vučurević ističe kako su svi otišli dobrovoljno na poziv stranke SDA te da posjeduje dokumente koji to potvrđuju.

Osim napada na Dubrovnik, za što ga traže hrvatske vlasti, tužitelj Alan Tieger je spomenuo i protjerivanje na širem području Trebinja, općine kojom je Vučurević upravljao kao jedan od lidera SDS-a.

– Vi ste bili optuženi, između ostalog i za događaje u općini Ravno, gdje je najmanje 17 civila ubijeno, brojne kuće su uništene i civili hrvatske nacionalnosti su odvedeni u koncentracijski logor u Bileći. Je li tako? – upitao ga je Tieger, na što je Vučurević odgovorio potvrdno, odbijajući odgovornost za 'međunacionalni sukob' i tvrdeći kako je on u ratu bio 'humanitarac' i 'spašavao ljude'.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist