Hrvatska

VRTOVI SUNCA Država mora Kordićima vratiti 137 milijuna kuna

VRTOVI SUNCA Država mora Kordićima vratiti 137 milijuna kuna

Država je izgubila jednu od najskupljih parnica u zagrebačkoj Palači pravde, a vezana je za povijest luksuznog turističkog kompleksa Radisson Blu Resort & Spa Dubrovački vrtovi sunca u Orašcu.

Nepravomoćno je presuđeno da je ništetna nagodba između RH i Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) te poduzetnika Josipa Kordića i njegova sina Borisa iz 2008. jer su bili prisiljeni zbog poslovne nužnosti nagodbom državi i HFP-u isplatiti 137,4 milijuna kuna.

Presudom sutkinje Andree Krstanović Čada naloženo je RH i Centru za restrukturiranje i prodaju, kao pravnom sljedniku Agencije za upravljanje državnom imovinom, da solidarno Kordićima vrate 137,4 milijuna kuna. Na nagodbu su bili prisiljeni nakon izbijanja afere Vrtovi sunca. Naime, Kordići su kupili kompleks Dubrovački vrtovi sunca od Pera Vićana, osuđenog u aferi Vrtovi sunca.

Zbog zloporaba u pretvorbi Vićanova ‘Dubrovačkog primorja’ i nezakonitog upisa vlasništva te tvrtke na nekretninama na lokaciji Vrtovi sunca, na kojoj 150 tisuća kvadrata zemljišta nije bilo privatizirano, Vićan i sudac Ivo Besjedica, koji mu je 1998. pomogao s upisom vlasništva, lani su osuđeni.

No Kordići su nekretnine uknjižene na Dubrovačko primorje kupili vjerujući zemljišnim knjigama. Zadužili su se i počeli obnavljati apartmane i graditi hotel, a nakon što je 50 posto objekata sagrađeno i obnovljeno, RH ih je tužila tvrdeći da su nekretnine djelom u njezinu vlasništvu.

Kako im je sud zabranio radove, a krediti su dolazili na naplatu, bili su primorani na nagodbu s RH. Josip Kordić isplatio je na račun HFP-a 95,5 milijuna kuna, a sin Boris 41,8 milijuna kuna. Ako presuda bude pravomoćna, novac će dobiti natrag.

– Bili su prisiljeni isključivo zbog poslovne nužnosti, realizacije turističkog kompleksa u Orašcu i dovršetka gradnje na sklapanje nagodbe i na plaćanje nerealnog iznosa od 137,4 milijuna kuna. Sudski je vještak u kaznenom postupku za aferu Vrtovi sunca utvrdio da je vrijednost zemljišta oko 63,9 milijuna kuna. Da nisu pristali na nagodbu, zabrana gradnje bila bi na snazi pa bi projekt u Orašcu propao. Usto je RH u nagodbi tvrdila da je vlasnik zemljišta, iako u parnici u Dubrovniku tek dokazuje pravo vlasništva i do danas nema prvostupanjske presude – obrazložila je sutkinja Krstanović Čada.

– Mi smo to kupili 2005. i sve je bilo devastirano. Počeli smo rušiti apartmane pa smo od njih 700 napravili 207. Apartmani i hotel bili su praktički gotovi, a gradilište sa 1000 radnika i kooperanata u najvećem zamahu. U Beču se trebalo odlučiti da nam se pusti kredit od 110 milijuna eura, no rekli su da ga nećemo dobiti jer smo dobili zabilježbu na zemljištu. Za nas je to bila katastrofa i potpisali smo nagodbu samo da spasimo projekt. Morali smo 50 posto projekta prodati engleskom fondu Jupiter – svjedočio je Josip Kordić na sudu o kupnji Vrtova sunca.

Izvor: Večernji list

Pročitajte još

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist

Isplata povrata poreza počinje 2. svibnja

Dulist

NADZOR BRZINE Postavlja se 110 novih kućišta i skoro 40 kamera diljem Hrvatske

Dulist