Aktualno

Vrtići s popodnevnim radom kreću s novom sezonom?

Vrtići s popodnevnim radom kreću s novom sezonom?

Brojni dubrovački i župski roditelji s nestrpljenjem očekuju početak rada vrtića u dvije smjene, no prema sadašnjim informacijama to se neće dogoditi prije početka turističke sezone 2019. godine.

Grad Dubrovnik novce za provedbu ovog projekta je osigurao još krajem listopada kada su gradonačelnik Mato Franković i ministrica Nada Murganić potpisali ugovor vrijedan više od 14 milijuna kuna. No, do potpune realizacije, odnosno organizacije novog radnog vremena trebat će pričekati.

Niz pripremnih radnji
— S uslugom poslijepodnevnog rada te rada subotom, nakon što se odradi cijeli niz pripremnih radnji, provedu natječaju, odradi edukacija za odgojitelje, svakako će se nastojati krenuti do početka turističke sezone 2019., znajući da je tada najveći pritisak – ističu u odgovoru za DuList iz Grada Dubrovnika te napominju kako će roditelji tijekom veljače, odnosno ožujka 2019. godine, imati mogućnost prijaviti svoju djecu za poslijepodnevnu grupu te će se sukladno iskazanom interesu i iskazanim potrebama formirati grupa ili grupe u svim vrtićima koji su navedeni u projektu. Riječ je, podsjetimo, o vrtićima Ciciban, Gruž, Izviđač, Kono, Palčica, Pile, Radost, Lapadski Dvori, Škatulica i Pčelica. Rad subotom provodit će se u vrtićima Ciciban, Izviđač, Palčica i Pčelica, dok će vrtić na Lopudu pružati uslugu petosatnog poslijepodnevnog programa.

Pitanje koje se često može čuti među roditeljima jest i ono hoće li roditelji, ovisno o svojim potrebama, djecu moći dovoditi i u jutarnju smjenu ako se opredijele za popodnevnu. Inače, treba istaknuti kako dijete u vrtiću ne može boraviti dulje od 10 sati pa bilo to u jutarnjoj smjeni od 6.30 do 16.30 ili u poslijepodnevnoj od 11 do 21 (ako vrtići budu radili do tada).

— Tijekom godine će se nastojati držati formiranih rasporeda grupa radi što bolje i kvalitetnije organizacije rada – odgovorili su na ovo pitanje iz Grada Dubrovnika, a formirat će se i među smjena, budući da je potrebu za njom iskazana i u anketi provedenoj među roditeljima. Ona će se, pak, odrediti, sukladno upisima u veljači/ožujku. Naravno, nova organizacija rada podrazumijevat će i nova zapošljavanja.

Nova zapošljavanja
— Kroz projekt je osigurano zapošljavanje 16 novih odgojitelja, osam tehničkog osoblja, 15 asistenata te jednog logopeda, psihologa i edukacijskog rehabilitatora, a konačne brojke će također ovisiti o iskazanim potrebama roditelja tijekom veljače/ ožujka 2019. – ističu iz gradske uprave. Tijekom ovog tjedan trebali bi se održati sastanci u sklopu projekta ‘Grad ZA djecu – poboljšanje usluga i uvjeta za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazova-nja na području grada Dubrovnika’.

— Održat će se kick-off sastanak projektnog tima, kao i sastanak s posredničkim tijelom razine 2 – Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, a sve kao priprema za uspješnu realizaciju projekta. Također, vrlo skoro će Gradu Dubrovniku biti isplaćen predujam, a koji je neophodan za početak provedbe,točnije za pripremu navedenog projekta – zaključuju z Grada Dubrovnika.

Što je sa Župom dubrovačkom?
A kakvo je stanje u Župi dubrovačkoj, gdje je također provedena anketa među roditeljima? Naime, Dječji vrtić Župa dubrovačka u iščekivanju je obavijesti Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku o dodjeli potrebnih sredstava i potpisivanju ugovora. Naime, u ožujku ove godine Ministarstvo je raspisalo natječaj na koji se prijavio i ovaj vrtić. Prethodno je provedena anketa među roditeljima kojom se pokazalo kako 202 roditelja ima potrebu za promjenom radnog vremena. Ravnateljica Dječjeg vrtića Župa dubrovačka Marija Jelić rekla je kako je više od 80 roditelja pokazalo potrebe za popodnevnim, odnosno smjenskim radom, oko 60 roditelja za rad subotama, dok je pedesetak izjasnilo potrebu za produljenim boravkom do 17.30 sati.

— Prvotno smo imali informaciju kako će do 1. rujna sredstva biti podijeljena i kako ćemo potpisati ugovore. Tijekom ljeta smo iščekivali informacije, no nije ih bilo. Zatim smo dobili obavijest kako je natječaj još uvijek zatvoren do 30. prosinca. Zato se nadamo se kako ćemo do kraja godine dobiti obavijest. Naš vrtić je prošao prvu fazu i došli smo do druge i treće faze u kojima se donosi rješenje o sredstvima, odnosno koliko ćemo sredstava dobiti te na kraju potpisivanje ugovora. Ono što zasigurno znamo jest kako smo u projektu i da ćemo dobiti sredstva. Samo čekamo trenutak kad će to biti – ističe Jelić. Prate sve što se događa te se nadaju kako će potrebne informacije dobiti u ovom mjesecu. Sukladno projektu prijavili su i rade verifikaciju programa Montessori, tražili su upot-punjavanje stručno-razvojnog tima te tri nova prostora koji bi bili također financirani iz projekta. Općina Župa dubrovačka u srpnju ove godine raspisala je natječaj za nove prostore.

— Čeka se obavijest Ministarstva jesmo li dobili sve što smo tražili po tom projektu – naglašava Jelić. Ministarstvo je dosad podijelilo sredstva za pede-setak vrtića te se, kako nam ističe ravnateljica, oko 70 vrtića prijavilo.

— Naš je vrtić među tih zadnjih dvadesetak koji bi trebali do kraja ove kalendarske godine nešto znati – govori Jelić. Kako bi bili 100 posto sigurni, postoji mogućnost kako će još jednom među roditeljima provesti anketu jer je, kako kaže, ‘vjerojatno došlo do određenih odstupanja’.

— Čim budemo znali nešto konkretnije, o tome ćemo obavijestiti javnost – rekla je Jelić.

AFR/MP

Pročitajte još

MINUTE KOJE ŽIVOT ZNAČE Znate li što je ‘zlatni sat’?

Dulist

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist