DuList IN

VRSNI MAJSTOR ANTUN ARDUINI Uz koktel obavezno ide i osmijeh

VRSNI MAJSTOR ANTUN ARDUINI Uz koktel obavezno ide i osmijeh

Dubrovački predstavnik Hrvatske udruge barmena, simpatični Antun Arduini na međunarodnom natjecanju barmena u Budvi osvojio je ni manje ni više – prvo mjesto, iako se, iskreno nam je rekao u ovotjednom razgovoru, nije nadao gotovo ni trećem.

Kao član naše vrijedne udruge, žiri je osvojio ‘Rositom’, koktelom koji, možemo reći, dijelom odražava njegovu osobnost. Pravi je to ljetni koktel kojeg je ovaj vrsni majstor iz Hotela Argentina napravio na bazi tequile, Blue Agava nektara, Aperola i Hot Ginger piva. Tako je među čak 32 natjecatelja iz deset zemalja Antun napravio – piće ovog ljeta. Prije nego što s njime prodiskutiramo natjecanje, ali i njegov život u gradu, dodat ćemo kako je svoje vještine na ovom natjecanju pokazao i još jedan član Hrvatske udruge barmena, Vinko Jeličić iz Caffe bara Festival. O koktelima, životu u dvije države i impresijama Dubrovnikom, 29-godišnji koktel majstor rado nam je pričao za ovaj broj DuLista…

Među čak 32 natjecatelja iz deset zemalja Antun je napravio – piće ovog ljeta

— U Dubrovnik sam dolazio i odlazio, ljetovao kao dijete. Poslije, pomalo, kao sezonac, dok nisam dočekao taj trenutak kad sam odlučio doći tu za stalno, ostati ovdje. Za budućnost, iskreno, ne znam. Ne bih ‘stavio ruku u vatru’ da će Dubrovnik biti mjesto gdje ću provesti ostatak svog života, ali nikad ne znaš. Grad je predivan
i sviđa mi se biti ovdje – priča nam Antun, koji je svoj život podijelio na Rim i Pescaru, potom Dubrovnik.

Prvo sezona, onda za stalno

— Rodio sam se u Rimu gdje sam proveo, uz Pescaru, cijeli svoj život. Otkad mi se majka vratila živjeti tu, brat i ja odlučili smo prvo vidjeti kako je živjeti u gradu preko sezone, potom smo odlučili ostati za stalno – ističe, a naravno, nas su zanimale i razlike u životu između ova dva grada.

— Bila je dobra odluka doći. Dubrovnik je predivan i dosta drukčijeg mentaliteta od Italije. Da, navikao sam na drukčije i zimi mi je malo teško, ali uživam na poslu, iako sam sezonac. Lijepo mi je raditi tu. I šefovi su mi zaista sjajni – priča nam dalje. Kako je počela ljubav prema koktelima, bilo je naše iduće pitanje. I vjerovali ili ne, Antun nam je priznao kako mu kokteli baš i nisu najdraže piće.

VRSNI MAJSTOR ANTUN ARDUINI Uz koktel obavezno ide i osmijeh

— Više volim ‘plain’ okuse, ali ritam života barmena mi se sviđao otkad sam bio malo dijete. Promatrao sam barmene, to mi je bilo tako odlično – shake, shake, namigne gostu, nasmije se, složi kakav dobar okus… Zaljubio sam se u taj stil života. Počeo sam raditi kao konobar u Italiji u kafićima, malo po malo naučio, poslije uzeo tečaj i za barmena i eto, lijepo mi je jer nisam nikad vidio to kao posao, već kao zafrkanciju. Prodajem osmijehe i etanol pa zar nije predivno nekom uz osmijeh dodati i koktel? – kaže kroz smijeh.

Vrijeme je za popričati o pobjedničkom koktelu. Napravili su ga zajedno Arduini i Frano Stjepović, predsjednik Hrvatske udruge barmena.

Pobjednička ‘Rosita’

— Smišljali smo ga tu u Akademiji. Bilo je simpatično, probali smo puno toga. Pink gin, gledali smo što se može spojiti. Probao sam pepper gin beer i dodali smo to u koktel. ‘Iskemijali’ smo ga i eto bio je pobjednički – kaže kroz osmijeh.

— Što se tiče natjecanja nisam se nadao baš ničemu, bilo mi je prvo natjecanje u Crnoj Gori i možda bi se moglo reći kako nisam bio opterećen uspjehom, već sam htio sudjelovati. Iskreno, kako sam bio pospan i umoran, napola sam slušao. Prezentator je počeo govoriti nagrade za svih, i rekao sam sam sebi: ‘Pa, valjda ću uspjeti dobiti treće mjesto.’ Dođe do trećeg, ne čita mene, ok, pomalo odustajem… Neću dobiti ništa i mislim se kako je svakako bilo predivno iskustvo. ‘Prvo mjesto’, čita prezenter, ‘dragi kolega Antun Arduini’, a ja tražim koji je to lik. Skontao sam kad su me svi pogledali a ja promislio: ‘Što sam sad napravio?’ i tek mi je proradio kliker: ‘Osvojio sam prvo mjesto!’ – priča oduševljeno Antun.

Za kraj, osim velike zahvale svom bratu, Marcu Arduiniju, kao i svim kolegama, osobito Zvonimiru Bašici i Patriciji Matuško koji su uvijek uz njega, rekao nam je koja je zapravo tajna dobrog koktela… ‘Spajajte nove okuse i slušajte trendove. To je recept!’

Foto: Mia Njavro

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist