Kultura

‘VRIJEDNA MONOGRAFIJA’ ‘Više je generala imenovano u miru nego za Franja Tuđmana’

'VRIJEDNA MONOGRAFIJA' 'Više je generala imenovano u miru nego za Franja Tuđmana'

Monografija ‘Hrvatski generali i admirali 1991. – 1999.’ autora generala Krešimira Kašpara i Marinka Krešića predstavljena je ove srijede navečer u Dvorani pape Ivana Pavla II. Riječima jednog od autora, generala – bojnika u mirovini Marinka Krešića, riječ je o prvoj takvoj monografiji koja na jednome mjestu na okupu ima sve hrvatske generale.

-Na knjizi smo radili osam godina, a do sada u Hrvatskoj nije izašla nijedna monografija o hrvatskim generalima pobjedničke vojske. Mnogi su se pitali zbog čega smo izdali ovu monografiju? Zbog toga što Hrvatska država kao institucija nije napisala nijedan leksikon ni monografiju o braniteljima, a okolne države imaju takve knjige. Ova je knjiga vrlo vrijedna jer su tu svi hrvatski generali i admirali iz rata, ima dosta podataka koliko je časnika prešlo iz JNA u hrvatsku vojsku. Bilo je vrlo teško izvući podatke, a htjeli smo biti što vjerodostojniji. Zbog toga nismo žurili s knjigom. Namjera nam je bila prikazati samo faktografski osnovne podatke o svakom generalu. Nismo ulazili u vrednovanje koliko je tko doprinio, već smo iznijeli osnovne podatke u kojim su akcijama bili i tko su ti ljudi koji su vodili hrvatsku vojsku – rekao je general – bojnik Krešić osvrnuvši se na brojke hrvatskih generala za vrijeme predsjednika Franja Tuđmana te ih usporedivši s onima koji su taj čin dobili u miru nakon rata.

-Mnogo se govorilo o tome da je pokojni predsjednik Tuđman imenovao puno generala. U ovoj knjizi se može pročitati da je za čitavog Domovinskog rata imenovano 77 generala, s time da su dvojica činove dobili posmrtno, poput Blaga Zadra. Iz Domovinskog rata su zabilježena 34 generala koji su od vojnika došli do tog čina, a među njima je i sedam iz drugih vojski pa i iz Legije stranaca poput Ante Gotovine te Miljenka Filipovića. Zgodna je i analiza koja je pokazala da je od tih 77 generala njih 54 porijeklom iz Hrvatske. Uvijek se govorilo da su nam generali većinom iz Hercegovine što nije točno. Želim završiti ovu knjigu do zadnjeg generala koji je dobio čin u miru. Od 1999. do danas imenovan je 81 novi general – naglasio je Krešić.

General – bojnik u mirovini Rahim Ademi prisjetio se svoga vojnog puta i važnih vojnih operacija, a ponajviše rata u Šibeniku. Naglasio je, među ostalim, kako nije istina ono što se vrlo često govorilo da su Oluju osmislili američki časnici već da je ona rezultat snaga hrvatske vojske. Brigadir Ivan Bobetko podsjetio je kako je ova monografija prilikom svoga izdavanja naišla na veliki otpor.

-Kako se mijenjala vlast, tako su kočili njezino izdavanje. Zato je Hrvatski generalski zbor donio odluku da ona ugleda svjetlo dana. Ovo je prekrasan dokument koji je već sada dio hrvatske povijesti hrvatske pobjedničke vojske. To je materijal kojeg svaki domoljub treba imati – istaknuo je Bobetko.

General – bojnik u mirovini Ljubo Ćesić Rojs naglasio je kako ova knjiga napokon donosi točne podatke o svakome generalu i admiralu. Podsjetio je kako je politika ‘predsjednika svih Hrvata’, Franja Tuđmana bila utemeljena u zajedništvu.

-Nma tu više ‘mi i oni’. Ali, s obzirom da oni nas znaju prozivati i ja nekada njima uzvratim. Ja sam uvijek za zajedništvo. Stoljećima nismo imali svoju državu, a napokon smo ostvarili devetstoljetni san i sada je imamo. U ovoj knjizi navedeni su svi podatci za razdoblje kada je Tuđman bio živ. Svi su napadali, a posebno brojku hrvatskih generala, a knjiga pokazuje da je dva puta više onih koji su preveli činove iz vojske JNA. General Krešić bio je onaj kroz čije su ruke prolazili svi papiri onih koji su prevodili svoje činove. Ima i generala kojima je Mesić dao činove, u jednoj godini dva su puta napredovali, a nigdje bitke nije bilo. Za mene je Mesić veleizdajnik kao i oni kojima je dao te činove – rekao je Ljubo Ćesić Rojs.

General – bojnik u mirovini Ivan Tolj prisjetio se svog boravka u Dubrovniku u Franjevačkom samostanu Male braće dok je ‘u Gradu sanjao hrvatsku slobodu’. Ova monografija predstavljena je u sklopu programa obilježavanja Dana dubrovačkih branitelja u organizaciji Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist