Natrag
23.3.2019 17:52

facebook

twitter

google

rss

dulist

Vrijedan projekt očuvanja baštine

5.1.2012 @ 23:23 Baldo Marunčić Kultura
13;13

Podijelite:

Ogranak Matice hrvatske u Dubrovniku predstavio je u Slanome, u crkvi Svetog Jeronima, knjigu „Križi lete po nebu – Molitvice iz Dubrovačkog primorja“.

Otvarajući promociju, predsjednica dubrovačkog ogranka Matice hrvatske Ivana Burđelez podsjetila je na teška ratna vremena u kojima se narodna baština prodavala kako bi se stekla sredstva za puko preživljavanje.

– Naša dužnost i obaveza je sačuvati materijalnu i nematerijalnu baštinu te obnoviti stare običaje da se nikad ne zaborave – kazala je Burđelez, dodavši kako je Matica hrvatska podržala projekt profesorice Ljilje Šimunović i djece iz Osnovne škole Slano te objavila knjigu molitvica iz usmene predaje koja su djeca neumorno skupljala i zapisivala.

– Neka ova knjiga ostane trajni podsjetnik bogatog narodnog blaga koje se nije moglo uništiti ni u najgorim vremenima, a na ponos svih Primoraca i čitave Hrvatske – istaknula je Ivana Burđelez.

Profesorica u Osnovnoj školi Slano Ljilja Šimunović zahvalila je svima koji su doprinijeli ostvarenju vrijednog projekta, a posebno učenicima škole koji su bili „suosjećajni za svoje Primorje“.

Akademik Luko Paljetak projekt prikupljanja molitvica opisao je kao „zadivljujuć posao“, jer je knjiga više od same zbirke, dokaz da je narod uspio sačuvati bogatstvo.

– Molitva je način da se uspostavi brz i pouzdan komunikacijski kanal između čovjeka i božanstva. Molitvi je potrebna riječ, magičnost njena zvuka, makar to bio samo šapat – kazao je Paljetak, dodavši kako molitve treba čitati i kao književne i kao pobožne tekstove, jer „njihova učinkovitost nikada ne prestaje, unatoč našoj nevjerici“.

– Ovu lijepu knjigu trebala bi imati, čitati i nadopisivati svaka primorska kuća – istaknuo je Paljetak.

Urednica knjige Ljiljana Marks s Instituta za etnologiju i folkloristiku kazala je kako su molitvice nepravedno zapostavljene u domaćoj i inozemnoj literaturi.

– Kao i vjera, molitvice su življeni odgovor čovjeka na pitanja o smislu života – istaknula je Marks dodavši kako su molitvice ponajviše vezane za Crkvenu godinu i blagdane.

Na promociji su nastupila djeca iz Osnovne škole Slano, dramska umjetnica Nina Hladilo te lijeričar Ivo Letunić.

Promociji knjige nazočio je biskup dubrovački Mate Uzinić, a valja primijetiti kako dva najistaknutija Primorca – dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, premda pozvani, nisu našli za shodno nazočiti ovom lijepom događaju.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana