Zanimljivosti

Vrijedan dar Boninovu

Vrijedan dar Boninovu

Lijepa gesta dogodila se ovih dana u gradskom pogrebnom poduzeću Boninovo. Naša sugrađanka Terezija Bodor odlučila je pokloniti vrijedno umjetničko djelo, grafiku slikara Ivana Rocha s motivom dubrovačkog groblja upravo toj tvrtci.

Terezija Bodor ispričala nam je što je ponukalo na ovaj potez.

– Grafika je pripadala mom pokojnom mužu i mi smo to čuvali. A kako polako ideš prema kraju, počneš razmišljati o nekim stvarima. Ma ne može se sve pretvoriti u novac, pa tako ni ova grafika. Novac je sekundarna stvar u životu, i nije dobro da netko razmišlja o tome kako će umjetnička djela unovčiti, kad ih može regalati. Dobro sam razmislila što ću raditi s njome. Netko mi je savjetovao čak i da je dam u Umjetničku galeriju, no ipak smatram kako joj je mjesto na zidu Boninova, jer je to grafika čiji je motiv upravo to mjesto. Učinila sam to s velikim zadovoljstvom. Također, jedna bitna stvar koja me ponukala na ovaj potez je činjenica kako su prije tri godine, kada je moj suprug preminuo, u Boninovu bili iznimno korektni i profesionalni prema meni. Pomogli su mi oko svega, jer je on pokopan u Osijeku, odakle je i porijeklom. Upravo zbog te njihove geste, ja sam im na neki način "uzvratila" protugestom – ističe gospođa Terezija, koja već 52 godine živi i radi u Dubrovniku.

Grafika će se restaurirati

– Smatram kako je u današnje vrijeme učiniti jednu ovakvu gestu, regalati nešto, zaista hvalevrijedan događaj koji se ne događa često. Evo, otkad sam ja u Boninovu, ne pamtim da se išta takvo dogodilo – ističe direktorica poduzeća Boninovo Marita Kisić Kamić.

U pismu koje je Terezija Bodor uz poklon uputila na Boninovo opisuje se porijeklo grafike i samoukog slikara koji ju je naslikao – u to vrijeme amatera, Ivana Rocha. Slikari koji su u to doba djelovali u Hrvatskoj su Roch i Tomljenović, a Roch je kratko djelovao i u Dubrovniku, gdje je daleke 1924. godine naslikao prepoznatljivu vizuru Boninova, koja sada krasi ured poduzeća za sve koji žele vidjeti ovo djelo.

"Imam jednu grafiku (radirung) koju bih vam voljela pokloniti, djelo Ivana Rocha, za koju smatram da bi trebala pripadati upravo Boninovu. Slika zaslužuje pažnju kao original, a ne bi joj štetila ni mala restauracija, naravno ako netko smatra to vrijednim troška" – stoji u pismu upravi poduzeća.

– Naravno da ćemo pronaći restauratora koji će je srediti, makar joj promijeniti okvir te grafiku sačuvati za buduće generacije – ističe direktorica Kisić Kamić.

– Ma vjerujte, tko bi rekao kako će se nešto tako dogoditi u današnje vrijeme? Ipak ima čeljadi koja su takvog duha da su u stanju napraviti ovakav izniman čin i na tome smo gospođi Tereziji itekako zahvalni. Na tome što nas se sjetila i ovim regalavanjem nas ugodno iznenadila. Također se nadamo, kada se kapelica završi, da će nam gospođa Terezija doći te da ćemo je ugostiti u našim prostorima – kaže direktorica Kisić Kamić.

Tko je bio Ivan Roch, čiju grafiku je Boninovo dobilo na dar, te kad će biti dovršena obnova kapelice čitajte u novom broju duLista koji se od srijede nalazi u prodaji.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist

[FOTO] EDUKACIJSKI PROGRAM Učenici OŠ Mokošica postali ‘Mladi istraživači mora’

Dulist

DAN JE PLANETA ZEMLJE Ovo je naš dom

Dulist