Aktualno

VRIJEDAN ČETIRI MILIJUNA KUNA Novi brod za vatrogasce stiže na proljeće

VRIJEDAN ČETIRI MILIJUNA KUNA Novi brod za vatrogasce stiže na proljeće

Ugovor o nabavi vatrogasnog broda potpisan je ovog utorka u prostorijama Grada Dubrovnika. Potpisivanju su nazočili gradonačelnik grada Dubrovnika Mato Franković, zapovjednik VZGD-a Stjepko Krilanović te predstavnici tvrtke Marservis, koji će brod i izraditi.

-Povod današnje konferencije je potpisivanje ugovora o izgradnji prvog ovakvog vatrogasnog broda na području Dubrovačko neretvanske županije. On će imati dvojaku ulogu; brzi transport vatrogasaca po otocima, te će služiti za intervencije za bilo kakve ugroze života na moru. Jedan dio sredstava za izradu broda osigurao je Grad Dubrovnik, a drug JU Rezervat Lokrum. Vjerujemo da će brod stići sredinom iduće godine, a služit će po potrebi za cijeli akvatorij DNŽ – poručio je Franković.

-S ovim brodom krećemo u ustrojavanje službe. Ovo je novi iskorak s kojim prelazimo samo gašenje požara i dobivamo jednu službu koja će biti na uslugu građanima. Dubrovnik je za sljedeću godinu osigurao sredstva za pomorsku službu vatrogasnih postrojbi koja će biti na raspolaganju 24 sata na dan. Odlučili smo da ovo bude projekt na ponos Dubrovnika – poručio je prilikom potpisivanja zapovjednik VZGD-a, Stjepko Krilanović.

-Plovilo je dugo oko 13 metara i pogonjeno je s dva motora od 250 konjskih snaga. Zamišljeno je s jednim velikim prostranim kokpitom te dizalicom. Bit će u potpunosti opremljen svom potrebnom vatrogasnom opremom. Unutrašnjost će biti prilagođena i prijevozu unesrećenih. Nadamo se da će unutar sljedećih sedam mjeseci vozilo već biti na raspolaganju Dubrovačkim vatrogascima – poručio je iz tvrtke Marservis Luciano Beg.

Vrijednost broda iznosi 3,8 milijuna kuna. Prilikom potpisivanja gradonačelnik je istaknuo kako je vrlo bitno da vatrogasna zajednica dobiva svoj pomorski odjel, prisjetivši se pritom kako smo nedavno bili svjedoci nesreće na moru kada se plovilo zapalilo i stvaralo opasnost samim vatrogascima prilikom gašenja požara.

 

 

Pročitajte još

Bačić o izbornom danu: Nepotrebno, iracionalno, izgubit ćemo 300 milijuna eura

Dulist

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist