Kultura

VRHUNSKI GLAZBENI PROGRAMI 69. IGARA Recital Andreasa Ottensamera u Dvoru

VRHUNSKI GLAZBENI PROGRAMI 69. IGARA Recital Andreasa Ottensamera u Dvoru

U nastavku glazbenog programa 69. Dubrovačkih ljetnih igara, koncert će u atriju Kneževa dvora održati Andreas Ottensamer, prvi klarinet Berlinske filharmonije, i pijanist José Gallardo u utorak, 14. kolovoza 2018. s početkom u 21.30, a uz potporu fonda Srednjoeuropske inicijative (SEI) kojom trenutno predsjedava Republika Hrvatska.

Andreas Ottensamer potječe iz stare austrougarske glazbene obitelji, njegova oca Ernsta Ottensamera nazivali su „bečkim kraljem klarineta“, a bio je legendarni prvi klarinet Bečke filharmonije, dok je na tom istom mjestu danas Andreasov stariji brat Daniel. Rano privučen glazbi, Andreas je s lekcijama klavira započeo već u dobi od četiri godine, a s deset godina počeo je studirati violončelo na Sveučilištu za glazbenu i scensku umjetnost u Beču, da bi se 2003. godine prebacio na klarinet koji je učio kod profesora Johanna Hindlerina. Od 2011. na mjestu je prvog klarineta Berlinske filharmonije, a od 2013. godine ima ekskluzivno partnerstvo s Deutsche Grammophonom, čime je postao prvi solo klarinetist koji je potpisao ekskluzivni ugovor s Yellow Labelom te ugledne glazbeno-izdavačke kuće. Njegov drugi album Brahms – mađarska veza, osvojio je nagradu Echo Klassik za instrumentalista u 2015. godini.

Andreasov partner na recitalu u Dvoru je argentinski pijanist José Gallardo koji je klavir počeo učiti u dobi od pet godina na konzervatoriju u Buenos Airesu, a studij nastavio kod profesorice Poldi Mildner na Odjelu za muziku Sveučilišta u Mainzu gdje je i diplomirao 1997. godine. Gallardova suradnja s Andreasom Ottensamerom započela je 2003. godine, otkada zajednički djeluju kao umjetnički voditelji festivala komorne glazbe Bürgenstock Festival u Luzernu (Švicarska).

Na programu ovog vrhunskog recitala su dvije skladbe Claudea Debussyja, Prva rapsodija, tipično impresionističko ostvarenje koje se poigrava s izražajno-tehničkim mogućnostima klarineta i druga Djevojka lanene kose, u aranžmanu samog Andreasa Ottensamera. U prvom dijelu koncerta, na repertoaru su i Pocket Size Sonata Aleca Templetona te Easy Moments suvremenog mađarskog skladatelja i koncertnog klarinetista Béle Kovácsa. U drugom dijelu koncerta uslijedit će Tri preludija Georgea Gershwina u Ottensamerovom aranžmanu, potom Sonata za klarinet Camillea Saint-Saënsa, a kao zaključnu glazbenu točku, festivalska će publika čuti Sonatinu za klarinet u B-duru Josepha Horovitza.

Koncert se održava uz potporu fonda Srednjoeuropske inicijative – SEI (Central European Initiative – CEI) namijenjenog projektima suradnje. Predsjedanje Srednjoeuropskom inicijativom u 2018. godini preuzela je Republika Hrvatska s ciljem pružanja potpore europskoj perspektivi država članica koje žele postati članice EU-a, što je i temeljno usmjerenje Srednjoeuropske inicijative, ali i s ciljevima prijenosa znanja i iskustava na području europskih integracija, gospodarske suradnje te suradnje na području kulture i dr. Koncert klarinetista Andreasa Ottensamera i pijanista Joséa Gallarda na 69. Dubrovačkim ljetnim igrama ujedno je i središnji kulturni događaj hrvatskog predsjedanja.

Ulaznice su dostupne preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr. Uz kupnju ulaznica online Mastercard® i Maestro® karticama ostvaruje se 10% popusta, a takva kupnja u iznosu od najmanje 500 kn donosi voucher koji omogućuje 30% popusta na festivalske suvenire. Ulaznice su dostupne i na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21.30 sati gdje stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije mogu ostvariti popust od 30%. Upite vezane za kupnju ulaznica i rezervacije zaprima Ured prodaje na e-mail adresu: sales@dubrovnik-festival.hr ili na telefonske brojeve 020/ 326 107 te 095 323 2050.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist