Politika

VRH LISTE VS. SAMOPOUZDANJE Nema straha kad si u Top5!

VRH LISTE VS. SAMOPOUZDANJE Nema straha kad si u Top5!

Puna usta samouvjerenja na sve moguće strane. Andro, Hrvoje, Maro, Mato, ili Pero svima je zajednička jedna stvar – misle da su najbolji izbor i to pokušavaju prodati građanima Dubrovnika.

Naravno, neki od njih sami u to vjeruju malo više, a neki malo manje, a kao i obično uvijek ih odaju ‘male stvari’. U ovom slučaju – kandidacijske liste za Gradsko vijeće. Za početak treba naglasiti kako političke stranke imaju mogućnost proizvoljne zamjene vijećnika bez obzira na mjesto na kandidacijskoj listi (ali to ipak treba objasniti javnosti), dok nezavisne liste, odnosno kandidacijske liste grupe birača moraju ići redom prvenstva.

HNS-SDP-HSU
S obzirom kako je iz ove koalicije bivši gradonačelnik Andro Vlahušić prirodno je početi analizu upravo s njima. Nakon dvije godine međusobnog gađenja, SDP i HNS su shvatili kako je vrag odnio šalu i kako im je pobjeda HDZ-a na predsjedničkim izborima jasan signal kako ta stranka raste i u Dubrovniku. Vlahušićeve presude ili afere koje se tek otvaraju napravile su mu dosta štete, iako on to nikad neće priznati, stoga nema mjesta za rizik. Zna on kako su izbori opet za dvije godine i kako pošto poto mora ući u vijeće on, ali i svi oni za koje računa da mu mogu osigurati kakve takve glasove. Tako na prvih pet mjesta sjede redom Andro Vlahušić, predsjednik dubrovačkog SDP-a Mladen Gojun, nezavisni (bivši HSS-ovac) Željko Raguž, HSU-ov Ivo Jadrušić, a peta je SDP-ova Tatjana Šimac Bonačić. Mladenu Gojunu koji je pod pritiskom Milanovića napravio ‘salto mortale’ i pritom skočio sam sebi u usta i dvije godine izjava kontra Vlahušića, obećano je mjesto predsjednika Gradskog vijeća (ako ova koalicija bude u mogućnosti sklopiti većinu). Bivšem zamjeniku Željku Ragužu bi izbivanje sa scene značilo političku smrt, Jadrušić je valjda tu da privuče ‘bake kojima treba sakriti osobnu pred izbore’, a Šimac Bonačić se pravi kao da ne zna da je sve skupa Milanovićeva ideja pa sad veliča lik i djelo Andra Vlahušića. S te liste valja još istaknuti Olgu Muratti na 6. mjestu koja je na prošlim izborima bila nositeljica. Kako će za istim stolom kruh lomiti ona i Tatjana Šimac Bonačić, da ne spominjemo Gojuna treba tek vidjeti. Da, ovaj put nema Boža Memeda. Šok.

HDZ-HSS-HSP AS-HSLS-BUZ-HDS
Isto kao i u prethodnom slučaju i ovdje je ključna ekipa u prvih pet mjesta, samo još jasnije izražena. Franković/Putica/Pezo uzeli su prva tri mjesta, Mira Buconić (HSS) je četvrta na listi, a svojevrsno iznenađenje je povratak Marinka Vlahinića na visokom petom mjestu. Ovdje je lista malo ipak zanimljivija u cjelini, poglavito zbog činjenice da na njoj nema ‘Dubravke Šuice’, odnosno nijednog jedinog HDZ-ovog Gradskog vijećnika iz prošlog mandata, nema ni Tea Andrića kao bivšeg kandidata za gradonačelnika, a ni Antuna Kisića ‘Kiska’. Jedina poveznica ostaje u vidu Sanje Putice, nepuće bivše predsjednice te stranke. Začuđujuće na listi nema ni aktualnog predsjednika Mladeži HDZ-a Pera Miloglava koji je na listi Dubravke Šuice na prošlim izborima bio na 14. mjestu. S druge strane na kandidacijskoj listi su se našla imena poput Davora Jančić, Gordana Špera i Ante Damića, koji su po kvoti Dubrovačkog dogovora bili u NO i/ili Upravnim vijećima gradskih tvrtki i ustanova u kulturi. Treba biti i pošten pa reći i kako su iz njih, na zahtjev Mata Frankovića i izašli. Većinom.

DDS
Pero Vićan, već tradicionalno na izbore izlazi sam, uzda se u svoju staru slavu i moli Boga da osvoji što više ruku u vijeću kako bi mjesto odlučivanja o sudbini Grada i njegove šire okolice ponovno bila siva trošna baraka na Batali. No i na njegovoj listi su drugo i treće ime kandidata za zamjenika Doris Lepeš Matić i Frano Matušić. Zoran Cikatić, zahvaljujući kojem se Pero voli pohvaliti kako je ‘pomoćni ginekolog’, ovaj put je na ne tako izglednom petom mjestu. Ono što Pera ipak razlikuje od ostalih je činjenica da on barem otvoreno prizna, njemu je Gradsko vijeće glavna preokupacija. Svjestan je postupaka koji se vode protiv njega i/ili za koje je dobio pravomoćnu osuđujuću presudu, a svjestan je i kako mu je dio dugogodišnjih suradnika zbog toga okrenuo leđa. Ovo su za njega ‘Dan D’ izbori.

Nezavisna lista Zajedno za Grad
Službenog naziva KLGB Mara Kristića zapravo je jedina iznimka od dosadašnjih ‘pravila osiguranja ulaska’. Maro Kristić kao nositelj nalazi se na prvom mjestu, no njegova jedna zamjenica Dolores Lujić tek je peta na listi, dok je Đivo Dražić na posljednjem mjestu kandidacijske liste. Nezavisna lista nastala spajanjem Srđ je Grad i bivših Laburista prema izborima ide uz potporu Mosta nezavisnih lista metkovskog gradonačelnika Boža Petrova sastavljena je prvenstveno od bivših Srđevaca i ljudi koji su ostali vjerni Kristiću i Lujić nakon njihova izlaska iz Hrvatskih laburista. Zanimljivo na toj listi nema više Matka Bupića, dosadašnjeg Gradskog vijećnika, a od istaknutijih imena valja izdvojiti poziciju 3 i 4 odnosno Marielu Marković i Ivana Viđena, dok je nositelj liste Srđ je Grad s prošlih izbora Igor Miošić tek sedmi na listi.

Živi zid
O njima se teško može napisati nešto konkretno. Politički anonimci koji su se u Dubrovniku nedavno oformili zasada plove na slavi udruge koja se bori protiv deložacija, ali i popularnosti koje je Ivan Vilibor Sinčić imao na prošlim predsjedničkim izborima. Po zakonu političke strane nisu trebale skupljati potpise za Gradsko vijeće, pa tako ni oni, a na njihovoj listi je tako nositelj Hrvoje Kukuljica , dok su mjesto broj dva i tri zauzele njegove zamjenice Vesna Ribić i Dinka Lovrić. Treba izdvojiti i ime Dubravka Garbina kojeg je svojedobno upravo DuList predstavio kao poduzetnika, političara, aktivista, trekkija bogatog životnog iskustva.

(Samo) za Gradsko vijeće?
Od preostalih pet lista njih tri su stranačke, a dvije kandidacijske liste grupe birača. U prvom redu tu je ORaH kojem je nositelj predsjednik dubrovačke podružnice Tomaž Jurišić. S ove liste valja izdvojiti i poznatog arhitekta Vlaha Alamata, kao i poduzetnika i ugostitelja Mara Hajdarhodžića. Na petom mjestu ugodno se smjestio i Igor Jurišić koji je javnosti prilično nepoznat izuzev dramatičnog pisma kojeg je poslao nedavno svojoj bivšoj stranci SDP-u u kojem je poručio kako ljubav više jednostavno ne cvjeta. Naravno pozvao je sve one koji misle kao i on da naprave prijelaz u stranku Mirele Holy koja mu se u tom trenutku očito činila kao puno bolja opcija.

Preostale dvije stranke čine Hrvatska konzervativna stranka, koju su osnovali istomišljenici Ruže Tomašić nakon izlaska iz HSP AS-a i Hrast. Oboje desno orijentirani, poprilično sličnih svjetonazora, a dok jedni otvoreno priželjkuju jedan vijećnički mandat na ovim izborima i sukladno tome listu nosi predsjednik dubrovačkog Hrasta Dživo Brčić, iz HKS-a su prilično zatvoreni ususret izborima. Jasno je kako računaju da bi im ime Ruže Tomašić moglo značiti razliku između ulaska ili ispadanja iz dubrovačke političke priče sljedeće dvije godine, no nekako se i na dubrovačkoj i na hrvatskoj razini teško otrgnuti dojmu da izlaskom Ruže Tomašić iz bivše stranke nije profitirala ni ona ni stara, a čini se zasada ni nova stranka. No o tom potom, ankete na jednu stranu, a izbori na drugu, zasada je sigurno jedino kako Konzervativci nemaju pretjerano javnih istupa, a predsjednik im je dosada potpuno nepoznati Niko Radić.

Na toj listi, doduše tek na osmom mjestu nalazi se bivši gradski vijećnik HSP AS-a Slobodan Vukotić koji se na posljednjoj sjednici prošlog saziva Gradskog vijeća odmetnuo od tadašnjeg koalicijskog partnera HDZ-a i podržao proračun Andra Vlahušića. Njegove šanse da ovaj put uđe u vijeće su nikakve, barem redom prvenstva, a koliko će Vukotić kao potpredsjednik stranke imati utjecaja na Radića kao predsjednika ostaje tek za vidjeti.

Naposljetku ostaju i KLGB Mara Marušića kao i Boža Miletića. Na prvoj listi dva najznačajnija imena su ona druge na listi Višnje Božić, koja je oboljela od multiple skleroze i koja bi se ulaskom u vijeće prema vlastitim riječima borila za prava osoba s invaliditetom. S druge strane na posljednjem mjestu nalazi se bivša Miss Universe Ivana Gržetić.
Božo Miletić u ove izbore ulazi kao prvi taksist Grada, a iako sloganom predstavljaju sve obrtnike, ovu 25-torku u prvom redu obilježavaju upravo autotaksi prijevoznici. Osim samog Miletića, s ove liste javnost će možda prepoznati ime Nikše Kneževića koji se smjestio na 19. mjestu liste. Knežević je u vrijeme poplava u Slavoniji i skupljanja humanitarne pomoći građanima koji žele donirati potrepštine nudio besplatni prijevoz do Gospinog polja. Nakon poziva iz Grada Dubrovnika, njegovoj inicijativi kasnije su se pridružili i ostali kolege.

 
Obitelj i politika
Tko je kome što na listi?
Osim tko je zauzeo koju poziciju na kandidacijskim listama zanimljivo je pogledati i tko je u kakvim odnosima. Od supružnika, ‘zamjenskih žena’, očeva i sinova, suradnika itd, liste su u najmanju ruku šarolike.

Uvjerljivo najveći broj ‘veza’ pronašli smo na listi Hrasta. Naime, nositelj liste Dživo Brčić i 24. na toj listi Marina Brčić su supružnici. Dinko i Jure Mandić, 5. i 19 na listi su otac i sin, a Željko (23.) i Ines Dedić (25.) također su supružnici. U braku su i Vlaho i Ana Alamat, 3. i 12. na listi OraH-a, dok su na listi Živog zida otac i sin, Sebastijan i Dubravko Garbin (23. i 6.).

Na KLGB Mara Kristića 6. na listi je Nikša Selmani, inače zet Điva Dražića, kandidata za zamjenika gradonačelnika. Na istoj listi su primjerice i dva zaposlenika dubrovačke tvrtke Laus CC, Ljubomir Nikolić (2.) i Ivan Ivičević-Bakulić (11.). Naposljetku treba spomenuti i ime Liane Cosmai Baće, inače žene istaknutog HSLS-ovca i aktualnog pročelnika Upravnog odjela za komunalne poslove, promet i veze Dubrovačko-neretvanske županije Miha Baće. Ona je na listi HDZ-HSS-HSP AS-HSLS-BUZ-HDS 19. po redu. Njega pak nema.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist