Natrag
20.2.2019 05:04

facebook

twitter

google

rss

dulist

Vraća se gradska straža

24.7.2012 @ 16:40 Ana Prohaska Zanimljivosti
2;2

Podijelite:

Mladići s helebardama, od sutra će, u večernjim satima od 19.30 do 21.30 pa sve do konca ljeta, čuvati ulaze s Pila i s Ploča te pri smjeni straže u mimohodu prolaziti Stradunom, što će sasvim sigurno ponovno izazivati oduševljenje posjetitelja Dubrovnika ali i stanovnika Grada.

Dubrovnik je svoju gradsku stražu kao turističku atrakciju uveo 2005. godine, kao prvi grad u Hrvatskoj slijedeći trendove s početka ovog stoljeća koji su zagovarali oživljavanja povijesnih gradskih jezgri, muzejskih institucija i ostalih kulturnih znamenitosti.

Nakon Dubrovnika svoju povijesnu  „Kravat pukovniju“ napravio je Zagreb, Split je oživio gladijatore, Šibenik je dobio gradsku stražu.

Obuku dubrovačkih gradskih stražara obavljala je Povijesna udruga „Ragvseum“, a kreatorica kostima koja je inspiraciju našla u kostimima 16. stoljeća bila je priznata kazališna kostimografkinja Danica Dedijer.
 
Govoreći o povijesnim činjenicama napomenimo da je u Dubrovačkoj Republici postojala kneževa straža – knežaci, odjevena u crveno s crnim pojasevima , koji su stražarili ispred vrata Kneževog dvora, odnosno pratili ceremonijalne kneževe izlaske iz njegove rezidencije. Također, kao utvrđeni grad, Dubrovnik je u stoljećima svoje povijesti morao imati stražu koja je budno pratila zbivanja izvan zidina i upozoravala na potencijalne napadače koje spominje Lukša Beritić u svojoj knjizi  „Dubrovački miri“ kao dubrovačku stražu koja je marširala gradom.
 
 

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana