Zanimljivosti

Vraća se gradska straža

Vraća se gradska straža

Mladići s helebardama, od sutra će, u večernjim satima od 19.30 do 21.30 pa sve do konca ljeta, čuvati ulaze s Pila i s Ploča te pri smjeni straže u mimohodu prolaziti Stradunom, što će sasvim sigurno ponovno izazivati oduševljenje posjetitelja Dubrovnika ali i stanovnika Grada.

Dubrovnik je svoju gradsku stražu kao turističku atrakciju uveo 2005. godine, kao prvi grad u Hrvatskoj slijedeći trendove s početka ovog stoljeća koji su zagovarali oživljavanja povijesnih gradskih jezgri, muzejskih institucija i ostalih kulturnih znamenitosti.

Nakon Dubrovnika svoju povijesnu  „Kravat pukovniju“ napravio je Zagreb, Split je oživio gladijatore, Šibenik je dobio gradsku stražu.

Obuku dubrovačkih gradskih stražara obavljala je Povijesna udruga „Ragvseum“, a kreatorica kostima koja je inspiraciju našla u kostimima 16. stoljeća bila je priznata kazališna kostimografkinja Danica Dedijer.
 
Govoreći o povijesnim činjenicama napomenimo da je u Dubrovačkoj Republici postojala kneževa straža – knežaci, odjevena u crveno s crnim pojasevima , koji su stražarili ispred vrata Kneževog dvora, odnosno pratili ceremonijalne kneževe izlaske iz njegove rezidencije. Također, kao utvrđeni grad, Dubrovnik je u stoljećima svoje povijesti morao imati stražu koja je budno pratila zbivanja izvan zidina i upozoravala na potencijalne napadače koje spominje Lukša Beritić u svojoj knjizi  „Dubrovački miri“ kao dubrovačku stražu koja je marširala gradom.
 
 

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Prije 150 godina rođena Ivana Brlić Mažuranić

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist