Natrag
26.3.2019 22:00

facebook

twitter

google

rss

dulist

VOZAČI, OPREZ Pijte dovoljno vode, pogotovo za vrijeme dužih vožnji!

12.7.2015 @ 6:25 Dulist Zanimljivosti

Podijelite:

Mnogi će i ovog ljeta smanjiti unos tekućine kada kreću na put, kako bi izbjegli korištenje javnih toaleta tijekom putovanja do odredišta. To je pogrešan izbor, pokazuje zanimljivo istraživanje koje je objavio časopis Physiology and Behavior (Fiziologija i ponašanje), a kasnije i Daily Mail, a prenosi portal Alternativa za Vas.

Znanstvenici su otkrili da žeđ za volanom ima isti utjecaj na organizam kao neispavanost ili alkohol, odnosno da od vozača stvara opasnost u prometu. Do tog zaključka istraživači su došli nakon što su testirali kvalitetu vožnje kod vozača koji su tijekom vožnje uzimali veće količine tekućine kao i vozačke sposobnosti osoba koje su pile manje tekućine tijekom dvosatnog testa.

Daily Mail objavio je izvješće u kojem su vozači koji su pili 200 ml tekućine svakih sat vremena napravili 47 grešaka, dok su oni koji su pili svega 25 ml tekućine napravili čak 101 grešku.  Ovi rezultati potaknuli su istraživače na zaključak da dehidracija uzrokuje smanjenu moždanu aktivnost, koncentraciju i svjesnost. Manjak tekućine i u drugim se testovima pokazao kao razlog smanjenih fizičkih i mentalnih sposobnosti.

Osim umora, vozači koji su bili dehidrirani, žalili su se na glavobolju, promjene raspoloženja, razdražljivost i druge simptome koji su utjecali na kvalitetu njihove vožnje.

Stoga, prvo popijte dovoljno tekućine, pa tek onda krenite na put.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana