Aktualno

Vozači na Dalmatini preplatili milijune kuna

Vozači na Dalmatini preplatili milijune kuna

Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka – Zagreb vozačima naplaćuju cestarinu na 12 naplatnih postaja na Dalmatini kunu više od stvarne cijene koja je definirana Odlukom o visini cestarine, a koju je odobrila Vlada.

Tako bi, primjerice, cestarina za osobna vozila od Zagreba do Ogulina trebala iznositi 42 kune, no HAC i ARZ tu vožnju naplaćuju 43 kune, piše Vecernji.hr

Preklapanje HAC-a i ARZ-a

Vozači preplaćuju cestarinu na još 11 naplatnih postaja na A1, također za kunu, a kad se uzme u obzir da godišnje milijuni vozila koriste A1 onda je i preplaćeni iznos cestarine u milijunskim iznosima. U HAC-u priznaju da imaju problema s obračunom cestarine na Dalmatini i tvrde da je pogreška u tom obračunu nastala još 2003. godine.

A to znači da se cestarina na A1 krivo obračunava već 10 godina! Autocesta Zagreb – Split – Ploče, naime, u jednom dijelu preklapa se s autocestom Rijeka – Zagreb. ARZ pod svojom kontrolom ima 67 kilometara od Zagreba do Bosiljeva 2, a dalje je autocesta prema Dalmaciji pod upravljanjem HAC-a. Prema ugovoru između tih dviju tvrtki, ARZ-u bi, uzmemo li za primjer osobna vozila, trebalo pripasti 33 kune za dio od Zagreba do Bosiljeva.

U Odluci o visini cestarine HAC-a, koja je donesena sredinom prošle godine, navodi se da je iznos cestarine za osobna vozila od Bosiljeva 2 do Ogulina devet kuna. No vozači taj dio vožnje plate 10 kuna.

Cestarina prema odluci koju je potvrdila Vlada, primjerice od Zagreba do Perušića, trebala bi iznositi 82 kune – 33 kune ARZ-u i 49 kuna HAC-u, no HAC i ARZ naplate je 83 kune. I na novoj dionici prema Pločama isti je slučaj, pa ako putujete od Karamatića do Zagreba platit ćete cestarinu 228 kuna, kunu više nego što morate.

Osim navedenih naplatnih postaja, svim vozačima koji se voze iz Zagreba ili idu u Zagreb i uđu ili izađu na kućicama Gornja Ploča, Zadar zapad, Benkovac, Skradin, Vučevica, Dugopolje, Šestanovac, Vrgorac i Čarapine, bit će naplaćena cestarina kunu viša od stvarne cijene.

Da su u HAC-u i ARZ-u zabrljali s određivanjem cijena cestarine dokazuju primjeri 16 naplatnih postaja na Dalmatini na kojima cijena cestarine odgovara cijenama propisanim u Odluci.

Tako je od Bosiljeva do Brinja određeno da je cestarina za osobna vozila 23 kune, a kad se tome doda dio koji pripada ARZ-u od 33 kune dobije se 56 kuna, što i odgovara stvarnoj cijeni. Upućeni tvrde da je podjednaka krivica u cijelom slučaju i HAC-a i ARZ-a jer nisu jasno definirali cijene.

Različiti slučajevi

Pa tako razliku u cijenama cestarina po naplatnim kućicama objašnjavaju time da ARZ u jednom slučaju svoj dio naplati 33, a u drugom slučaju 34 kune.

Tako je moguće da cestarina od Zagreba do Zadra zapad iznosi 121 kunu. A isti put platit ćete kunu manje izađete li u Posedarju – 118 kuna i ponovno uđete na autocestu i vozite se do Zadra zapad – dvije kune.

Godišnje Dalmatinom prođe oko 5,47 milijuna vozila i ako se uzme da je svaka druga naplata cestarine na Dalmatini krivo obračunana i da je svaki drugi korisnik oštećen, ukupno to onda iznosi oko 2,73 milijuna kuna preplaćene cestarine godišnje.

Pročitajte još

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist