Kultura

VOJO ŠINDOLIĆ ‘Osim u beat generaciji, ja sam u svemu drugom još uvijek student’

VOJO ŠINDOLIĆ 'Osim u beat generaciji, ja sam u svemu drugom još uvijek student'

U Lazaretima se održalo predstavljanje nove knjige ‘Jazz Beat’ . Autor knjige, dubrovački pjesnik i prevodilac Vojo Šindolić, sjajno je identificirao vezu jazza i bitnika te je dubrovačkoj publici predstavio jedan neobičan dio američke kulture.

Knjiga Jazz Beat istražuje odnose jazza i poezije četrdesetih i pedesetih godina dvadesetog stoljeća u vrijeme kad su kulturnom scenom Sjedinjenim Država vladali be-bop i pjesnici beat generacije. Organizirana kao zbornik tekstova, knjiga donosi teorijske radove o odnosu jazza i književnosti, o kulturnim i društvenim prilikama u Americi toga doba i rađanju kontrakulture, kao i reprezentativni izbor poezije Jacka Kerouaca, Allena Ginsberga, Lawrencea Ferlinghettija, Garyja Snydera, Boba Kaufmana i drugih beatnika, poezije koja se javno izvodila uz jazz glazbu.

Jazz Beat je tek prva knjiga te će u skoroj budućnosti dobiti i svoj nastavak. – Knjiga nije u jednom dijelu jer ja osobno nisam bio spreman pisati knjigu od 900 stranica. Planiram izdati nastavak 2020. godine kada Rijeka bude europska predstojnica kulture. Za iduću godinu planiram objaviti knjigu mojih prijevoda- pojasnio je Šindolić

Šindolić se prisjetio i 80ih godina kada je u Dubrovniku ugostio svog idola Allena Ginsberga. -Bilo je to u rujnu, on je odsjedao u hotelu Dubravka na Gundulićevoj poljani. Ovdje je napisao dvije čuvene pjesme. zanimljivo je da ih je izvodio i s popularnom grupom Clash. On je bio moja veza sa svijetom američkih umjetnika i većinu svojih poznanstava dugujem njemu- prisjeća se Šindolić

Kraj predstavljanja uljepšali su Šindolić i mladi dubrovački jazzist Ivan Bonačić izvevši pritom nekolicinu pjesama iz autorove knjige.

 

O AUTORU:

Vojo Šindolić rođen je 14. 9. 1955. u Dubrovniku. Osnovnu školu i gimnaziju pohađao je u Dubrovniku, Filološki fakultet (grupa za komparativnu književnost) u Beogradu i Naropa University u Boulderu, Colorado. U razdoblju od 1976. do 1979. jedan od urednika tada jedinog jugoslavenskog časopisa za rock glazbu “Džuboks”. Bio je gostujući predavač suvremene američke književnosti na University of California u San Franciscu i Berkeleyju.  Član je hrvatskog PEN centra. Počasni je član američkog PEN centra. Od 1982. suradnik Trećeg programa Radio Zagreba (“Poezija naglas” i “Dnevnici i pisma”) s preko 500 emitiranih polusatnih emisija prijevoda suvremene američke i svjetske književnosti. Od 1979. bavi se likovnom umjetnošću kao drugim oblikom svog umjetničkog izražavanja. Od 1975. naizmjenično je živio u Beogradu, San Franciscu, Veneciji, Trstu, Kopru a od 2008. godine i definitivno se vratio u rodni Dubrovnik gdje u morskom zraku, mjauku mačaka i šumu borovih krošnji živi kao slobodni umjetnik.

 

 

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist