Kultura

VOJNOVIĆEVO REMEK DJELO Suton u režiji Ivice Boban na daskama KMD-a

Mislim da je taj dramski tekst, i to upravo središnji dio triptiha Dubrovačke trilogije zaista remek djelo – rekla je redateljica Ivica Boban na konferenciji za medije na kojoj je najavljena izvedba Sutona Iva Vojnovića u Kazalištu Marina Držića. Premijera će se održati u četvrtak 18. travnja.

– Izuzetna mi je čast bila kad mi je Paolo Tišljarić, moj dugogodišnji suradnik, sad ravnatelj Kazališta Marina Držića ponudio da radim u njegovoj prvoj sezoni Suton Iva Vojnovića, i to iz dva razloga. Jedan je što zaista cijenim ovaj izvanredni ansambl, i što mogu napraviti predstavu u ovom teatru koji je biser kazališta na našim prostorima. A drugi razlog je što je to baš Suton Iva Vojnovića. On je tako izvanredno napisan s preciznom i točnom dramaturgijom, s nevjerojatno do u tančina isprofiliranim likovima koji se pojavljuju – izjavila je Boban.

Naglasila je i suvremenost radnje koja se odvija početkom 19. stoljeća, izraženu kroz odnos majke i kćeri. Kaže i da je Vojnovićeva Trilogija utrla put modernom hrvatskom dramskom pismu. Prilikom rada, Boban je iskoristila priliku i požalila se da u kazalištu zimi nema grijanja, rekavši da je to neprihvatljivo.

– Tragedija naoko iz današnjeg rakursa potrošačkog društva izgleda kao da je u tom što su oni osiromašeni. Nije u tome tragedija. Tragedija je svedena u jednu rečenicu sporednog lika. To je kad jedan od ova dva fosila kaže kapetanu Luju: ‘Pozdravi barjak sv. Vlaha’. Kaže Lujo: ‘Ali više ga nema’. I onda dolazi ključna rečenica: ‘A zašto ga nema?’ U tome je tragedija i aktualnost ovog komada – pojasnio je scenograf Marin Gozze.

– Izuzetna mi je čast da sam ‘Sutonašica’. Baš u ovom kazalištu, s ovim glumcima i s ovim autorskim timom, jer ako netko u Hrvatskoj može i treba raditi Suton, onda je to kazalište Marina Držića – kazala je jezična savjetnica, asistentica redateljice i glumica Srđana Šimunović.

– Sa strahom sam ušla i tražila pomoć, jer je uloga sve samo ne ono što sam dosad radila i što nosim kao glumica. S predznakom sam komičarka, ali glumac je glumac, a za mene je ovo bio velik zalogaj i čast. Mislim da nakon ove uloge ne trebam očekivati velike uloge, jer ovo je najveća uloga – priznala je glumica Izmira Brautović.

– Da čovjek dobije na lotu, on je vjerojatno ispunjen neko vrijeme i zadovoljan i sretan. Ali igrati Vojnovića, igrati Pavlu, i k tome igrati u predstavi koju režira Ivica Boban je za mene trostruki dobitak, ali i nešto što će me ispunjati cijeli život – rekla je glumica Nika Lasić.

Uz redateljicu Ivicu Boban u postavi su kostimografkinja je Doris Kristić, skladatelj Damir Šimunović, oblikovateljica svjetla Vesna Kolarec, oblikovatelj video projekcija Ivan Lušičić Lik, a glume Izmira Brautović, Mirej Stanić, Glorija Šoletić, Nika Lasić, Srđana Šimunović, Hrvoje Sebastijan, Branimir Vidić, Mijo Jurišić i Zdeslav Čotić.

Reprize Sutona će biti četvrtak 25. i petak 26. travnja.

Ivo Vojnović jedan je od najpoznatijih i najizvođenijih hrvatskih dramatičara. Suton je napisan 1902. i govori o nestajanju posljednjih pripadnika gosparskog staleža. On je drugi dio Vojnovićeve Dubrovačke trilogije, i drama je snažnih emocionalnih naboja, nostalgičnih prisjećanja na Dubrovnik kakvog više nema, niti će ga ikad biti, s iznimno nijansiranim psihološkim odnosima između likova. Drama je to o propadanju plemstva Republike koje će se odreći i života, ali ne i tisućljetnog etičkog kodeksa. Suton je istinska kronika propasti jednog grada, jednog vremena i jednog društvenog sloja, stoga su i situacije kojima Vojnović majstorski ocrtava osiromašenje Benešine kuće ili ironično podcrtava prisjećanje na dane kad je ‘Knez još vlado’, naglašenije od ljubavne žudnje Pavle i kapetana Luja.

Pročitajte još

ATMOSFERA ZA POŽELJET’ Ivo Grbić ‘proveo’ Dubrovčane kroz svoju izložbu o Držiću i Igrama

Dulist

INES TRIČKOVIĆ Veličanstveni koncert u čast Eriku Satieu

Dulist.hr

Pridružite se razgledavanju izložbe gospara Grbića uz stručno vodstvo

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija