Kultura

Vojnović i Seton-Watson kao figure politike

Vojnović i Seton-Watson kao figure politike

Promocija knjige „Figure politike: Lujo Vojnović i Robert William Seton-Watson“ autora dr. Zorana Grijaka i dr. Stjepana Ćosića održana je ovog četvrtka u čitaonici Narodne knjižnice Grad .

Knjiga je objavljena 2012. godine u nakladi Hrvatskog državnog arhiva.

– Opisuje život i političko djelovanje dvojice stručnjaka, publicista, novinara i povjesničara čija je važnost potkraj 19. stoljeća rasla usporedno s društvenom modernizacijom, demokratizacijom i zaoštravanjem odnosa među europskim savezima. Radi se o Dubrovčaninu Luju Vojnoviću i njegovom mlađem britanskom suvremeniku Robertu Williamu Seton-Watsonu, intelektualcima koji su se bavili aktualnim nacionalnim, povijesnim i geopolitičkim temama te su u tom razdoblju postali važni kreatori moderne političke kulture koja se širila putem tiska i časopisa – istaknula je uvodno Vesna Čučić ravnateljica Dubrovačkih knjižnica.

Naglasila je i kako njihove intelektualne i političke biografije kriju niz analogija i zajedničkih obilježja, a povezuje ih dugogodišnje bavljenje istim političkim problemima i pitanjima vezanima za krizu i raspad Austro-Ugarske Monarhije te stvaranje nove južnoslavenske države.

Njihovi životni putovi izravno su se isprepleli samo tijekom Prvog svjetskog rata kada je Seton-Watson, kao zagovornik rušenja Monarhije i prijatelj južnih Slavena, politički surađivao s Vojnovićem pomažući mu oko objavljivanja knjige „Dalmazia, Italia ed unità Jugoslava“ i njezina engleskog prijevoda.

Knjiga donosi i izbor fotografija svakog od njih te njihovu korespondenciju na engleskom jeziku  iz razdoblja od 1916. do 1919. godine,a prevedena je i na hrvatski jezik.

– Ova knjiga me oduševila jer će se ona čitati i iščitavati više puta. Ona je vrsta knjige koja jasnije može opisati duh vremena, i to bolje od sveučilišnog udžbenika. Ipak, za njeno čitanje potrebno je određeno predznanje. Napisana je na 400 stranica, sa 478 bilješki. Monumentalna je iz više razloga. Imamo biografiju Luja Vojnovića koji je dugo ostao u sjeni svog brata Iva, a do sada nismo imali njegovu  potpunu biografiju – istaknuo je povjesničar Ivan Viđen dodavši kako je knjiga podijeljena u dvije cjeline.

-. Jedna je posvećena Luju Vojnoviću a druga Robertu Williamu Seton-Watsonu koji nikada službeno nisu bili suradnici, ali su bili povezani procesom modernizacije i formiranja nacija, kada je ojačala vjera u učenost i znanost. Ta pozitivistička vjera dosegla je tad vrhunac, a njih su često znali kontaktirati prilikom donošenja važnih političkih odluka. Iako nisu izravno imali utjecaja na političke odluke, njihovi su utjecaji ipak postojali. Knjiga ne donosi zaključak, usporedbu njihovih biografija, već ostavlja čitatelju da ga sam donese – istaknuo je uz ostalo Ivan Viđen.

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist