Aktualno

VODOVOD ‘Taložnice će omogućiti efikasniji rad kanalizacijskog sustava’

VODOVOD 'Taložnice će omogućiti efikasniji rad kanalizacijskog sustava'

Vodovod Dubrovnik pokrenuo je gradnju dvaju taložnica na Pilama, čime će se, ističu, značajno poboljšati učinkovitost tamošnjeg dijela kanalizacijskog sustava.

-Pomoću njih spriječit će se ulazak pijeska i ostalih krupnijih nečistoća iz otpadnih voda u crpnu stanicu Pile, a što je bio uzrok čestih kvarova na tom postrojenju nakon obilnijih kiša. Cjelokupna investicija vrijedna je ukupno oko 450 tisuća kuna – ističu iz Vodovoda.

Taložnice su podzemne građevine spojene na kanalizacijsku mrežu, a svrha im je smanjenje količine krupnih otpadnih tvari koje dotječu prema crpnoj stanici te uređaju za pročišćavanje otpadnih voda. Ujedno su opremljene i uronjenim pregradama koje služe za zaustavljanje plivajućih tvari, posebice ulja i masnoća.

Kako u KCS Pile opadne vode dolaze iz dva pravca, iz smjera Boninova i Ploča, jedna taložnica gradi se na Brsaljama, dok će druga biti ispod parkinga za taksi vozila kod tvrđave Minčeta. Uz ove radove Vodovod Dubrovnik uskoro će provesti i zamjenu postojeće crpke u toj stanici, gdje će se ugraditi modernija crpka bazirana na novoj tehnologiji, a kojom će se smanjiti začepljenje papirnatim otpadom koji je bio drugi najveći uzročnik kvarova – istaknuli su iz Vodovoda, dodavši kako se ovim investicijama nastavlja rad na izgradnji efikasnijeg sustava odvodnje otpadnih voda u Dubrovniku.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist