Grad

VODOVOD POKAZAO SPORNE RADOVE Ovako izgleda dvorana od 3,6 milijuna kuna!

VODOVOD POKAZAO SPORNE RADOVE Ovako izgleda dvorana od 3,6 milijuna kuna!

Dvorana za sastanke u zgradi crpne stanice Ombla u Komolcu, koja je nedovršena i puna nedostataka, građane Dubrovnika koštat će čak 3,6 milijuna kuna, preka sadašnjim procjenama, a Vodovod je do danas platio iznos od 3 milijuna kuna.

Uprava Vodovoda i zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić u društvu medija obišli su danas ovu famoznu dvoranu za sastanke od 70-ak kvadrata, koja nije dovršena, a ne zna joj se ni prava svrha budući da se nalazi u nultoj zoni vodozaštite. Ono što se danas moglo čuti na konferenciji za medije jest kako je većinu računa od do sad plaćenih 3 milijuna kuna potpisivao glasnogovornik Vodovoda, a dobar dio istih nije uopće prošao kroz ruke nadzora.

Famozne zavjese, rekao je član Uprave Vodovoda Vicko Begović, plaćene su 330 tisuća kuna s PDV-om, a zanimljivo je kako je taj račun plaćen nekih 17 minuta prije Skupštine Vodovoda na kojoj je smijenjena bivša uprava na čelu s Valentinom Dujmovićem.

-Radovi još nisu dovršeni, a na vama je da zaključite na koji način su utrošena javna sredstva Vodovoda. Nažalost, iznos od 1,8 milijuna kuna, kojeg smo spominjali na konferenciji za medije, nije konačan, odnosno premašuje 3 milijuna kuna i to nije konačna brojka. Nakon konačne revizije imat ćemo stvarnu brojku utrošenih sredstava – rekla je uvodno Tokić.

Član uprave Vodovoda Vicko Begović rekao je kako se u kratkom vremenu od projektantice nije uspjelo dobiti kompletnu dokumentaciju.

-Čini mi se da ni nadzor nije baratao s projektnom dokumentacijom, a prvo izvješće nadzora jest da je vrijednost radova 1,8 milijuna kuna te da je do sada plaćeno 900 tisuća kuna. Međutim, nakon što je provedena revizija i nakon što su financijske službe Vodovoda dostavile podatke dolazimo do zaključka da bi vrijednost svih ovih radova trebala iznositi 3,6 milijuna kuna s PDV-om. Vodovod je do sada, za ovo što ste vidjeli platio 3 milijuna kuna s uključenim PDV-om. Nadzor je u svom očitovanju izjavio da većinu tih računa on nije ovjerio, a nije ih niti vidio. Nije bilo specifikacije, ni potrebne atestne dokumentacije, ali računi su plaćeni. Jedan dio poslova je izveden, a veliki dio nije još izveden. Tu spadaju i famozne zavjese, čija je vrijednost 330 tisuća kuna s PDV-om i plaćene su nekih 17 minuta prije Skupštine na kojoj je smijenjena prošla uprava. Nažalost plaćene su po računu za predujam. Mi te zavjese nismo vidjeli, nadamo se da hoćemo – rekao je Begović, a na sve se nadovezao i član Uprave Zoran Ćosić dodavši kako se za ovu razinu radova mora imati izvedbene projekte, no do danas nijedan primjerak nije stigao u Vodovod.

-Nadzor ne barata s projektnom dokumentacijom, ne postoje građevinske knjige prema kojima bi se utvrdio točan obračun količina koje su došle i koje su ugrađene, ali i onih koje nisu ugrađene. Tako imamo primjer podnih obloga gdje je na fakturi 120 kvadrata, ugrađeno je 70 kvadrata, a plaćeno je svih 120 kvadrata. To je ono što je nama revizija dostavila. Ne postoji sustavno vođenje kroz investiciju, ni voditelj projekta. Fakture je potpisivao glasnogovornik, većinu njih bez knjiga i bez obračuna. Dio računa je potpisao nadzor, ali većina računa od ovih 3 milijuna kuna uopće nije prošla kroz ruke nadzora. Imamo jedno nestručno vođenje cijele investicije, manjkavosti u tehničkoj dokumentaciji, manjkavosti u dokumentaciji kojom se dokazuje obračun i naplata radova. U tome je najveći problem, na što nas je revizija upozorila – rekao je Ćosić.

No, naglašeno je kako je još uvijek upitno je li konačna cijena 3,6 milijuna kuna.
-Možemo i danas očekivati da su došli neki računi – rekao je Ćosić.

Na pitanje što dalje rečeno je kako se treba utvrditi činjenično stanje, koliko je do sad plaćeni i što je uopće od radova naručeno, te potom donijeti procjenu koliko bi to uopće moglo koštati sukladno projektu.
-Prije toga treba dostaviti projektnu dokumentaciju koja je plaćena, a nije dostavljena – rekao je Ćosić, dodavši kako će se nakon svega vidjeti hoće li se dvorana završiti na ovoj razini ili ne. Ali i ono što je do sad izvedeno je puno nedostataka. Primjerice napravljena su balkonska vrata koja ne vode nigdje, odnosno kad ih se otvori prijeti vam pad. Ni zavjese koje su naručene nisu isporučene, a nema još ni namještaja.

Zanimljivo je kako ovi radovi uz dvoranu od 70-ak kvadrata na prvom katu uključuju i uređenje čajne kuhinje te dva sanitarna čvora u prizemlju sa staklenim špinama, tu je i kauč od 8 tisuća kun, a na pravom katu u dvorani još nema namještaja… U planu je bilo i postavljanje vodenog zida…

-Građani trebaju biti svjesni da ovo plaćamo svi mi. Jesu li to građani htjeli, to morate pitati njih – rekao je Ćosić odgovarajući na novinarsko pitanje, a moglo se čuti i to kako je su izvođači i dobavljači opreme ugovoreni putem bagatelne nabave.

-Ovdje se radi o zoni sanitarne zaštite gdje su aktivnosti ograničene na najmanju moguću mjeru. Okupljanje velikog broja ljudi i kretanje je strogo propisano – rekao je Ćosić odgovarajući na pitanje svrsishodnosti dvorane za sastanke na Ombli, u zoni vodozaštite.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist