Aktualno

VODOVOD DUBROVNIK Escherichia coli nije nikad ni bila u vodi, ali je bila povišena razina amonijaka

VODOVOD DUBROVNIK Escherichia coli nije nikad ni bila u vodi, ali je bila povišena razina amonijaka

Kod zadnjeg onečišćenja vode nije niti jednom pronađena bakterija E.Coli, no pronađena je povišena razina amonijaka. Rečeno je to na konferenciji za medije u utorak ujutro koja se održala u dubrovačkom Vodovodu.

Direktor Vodovoda, Lukša Matušić započeo je obraćanje medijima sa žustrim osuđivanjem širenja panike preko društvenih mreža dezinformacijama. Također je potvrdio kako tijekom trajanja onečišćenja nije pronađena bakterija E.Coli, kao ni nijedan drugi oblik onečišćenja osim povećane količine amonijaka.

-Žalosno je da je određeni broj pojedinaca u Gradu, pišući po raznim profilima, portalima i slično širio neprovjerene informacije i stvarao paniku. Ono na što mi trenutno sumnjamo jest kako je onečišćenje došlo s ‘druge strane’, odnosno preko granice i svi su relevantni čimbenici vezani uz ovu problematiku upoznati s cijelom situacijom. Istaknuo bih da smo u dogovoru s općinom Ravno dogovorili da se sporne bušotine, pogotovo ona na Golubovom kamenu saniraju u narednih 10-15 dana – poručio je Matušić.

Konferenciji je prisustvovao i doktor Mato Lakić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije (ZZJZDNŽ), koji je potvrdio kako je iz preventivnih razloga, zbog povećane potrošnje klora u sustavu, izdana obavijest da voda nije za piće. Razlog tome je kako bi se potrebne analize odradile te se pronašao uzrok povećane potrošnje klora, koja se događa kada je u pitanju neko onečišćenje. Ono što su rezultati pokazali je da se u sustavu tijekom 29. i 30. kolovoza pronašla povećana količina amonijaka.

-Jedino što su analize do sada potvrdile jest kako je razina amonijaka prelazila granicu MDK. On nije opasan za zdravlje. E. coli nije bilo, teških metala nije bilo. Svi rezultati analiza, osim analiza na enteroviruse koji još nisu gotovi, su pokazali da nije bilo većeg onečišćenja. Ono što možemo dalje istražiti jest na kakav izvor onečišćenja upućuju istraživanja. Radi se o organskom podrijetlu. Dakle ili se radi o septičkom odnosno fekalnom izvoru onečišćenja ili o otpadnim vodama nekakvih klaonica ili farmi gdje postoji životinjski otpad i fekalije. Izvor još uvijek ne znamo. Svi pokazatelji upućuju da se radi o međunarodnom problemu – poručio je dr. Lakić.

Ono što su naglasili i iz ZZJZDNŽ i Vodovoda je kako problemi onečišćenja u ovom slučaju stižu iz područja BiH što uvelike ograničava mogućnosti Vodovoda da utječu na izvore onečišćenja.

Prilikom konferencije spomenuta je i tema pročistača za kojeg iz Vodovoda tvrde da će kada prođe sve potrebne ateste, a potom i tehnički pregled biti pušten u rad. Uprava Vodovoda također je naglasila da se ne smije dizati panika u ovakvim situacijama te kako u ni jednom trenutku voda nije bila opasna za zdravlje građana. Upozorenje kako voda nije za piće je poslano preventivno kako bi se stvorio prostor da se ustvrdi postoji li onečišćenje vode bez da se nekome možebitno naruši zdravlje.

 

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist