Grad

VODOVOD DEMANTIRA SAM SEBE Pročistač je beskoristan bez zacjevljenja Srđa

VODOVOD DEMANTIRA SAM SEBE Pročistač je beskoristan bez zacjevljenja Srđa

Pročistač pitke vode na Ombli Dubrovčani čekaju godinama kao ozebli sunce iz nekoliko jednostavnih razloga – obećana im je čista voda koju svakako plaćaju, prestanak tura do cisterni, odbacivanje bidona itd. itd. Gradonačelnik Vlahušić čak je najavio i postavljanje mjerača vremena na web stranice Vodovoda koji bi odbrojavao sate do završetka tog projekta za kojeg tvrdi kako će biti gotov prije sljedećih lokalnih izbora u svibnju. Oporba, pak ima drugačiji stav i poručuju kako svi skupa možemo biti sretni ako se pročistač napravi u roku od dvije godine. No, predizborne floskule na jednu stranu, a stvarnost na drugu, a prilikom rasprave o izvješću o radu Vodovoda na površinu je isplivala i jedna zanimljiva činjenica. Naime, pročistač, bez projekta zacjevljenja Srđa je ‘gotovo potpuno beskoristan’.
Voda iz Omble do Dubrovnika trenutno stiže kroz sustav koji nije na svim stranama zatvoren, a postojeće betonske kape na pojedinim mjestima su uslijed vremenskih prilika i popucale. To zahtijeva ugradnju hidrotehničkog tunela koji bi pročišćenu vodu fizički ogradio od eventualnog izlaganja mulju i ostalim onečišćenjima prije nego stigne do krajnjih korisnika, građana.
Predsjednik Gradskog vijeća Mato Franković pitao je stoga u ponedjeljak direktora Vodovoda Valentina Dujmovića hoće li izgradnjom pročistača biti riješeno pitanje opskrbe Dubrovnika čistom vodom. Dujmović mu je odgovorio kako pročistač nije vezan za opskrbu vodom u Gradu, ali kako će Grad imati pitku vodu izgradnjom pročistača, na što je Franković uzvratio kako ‘ništa nije riješeno s pročistačem dok se ne napravi zacjevljenje Srđa’.
-Mi ćemo pročistiti vodu i onda je pustiti kroz Srđ gdje je ponovno pod utjecajem vremenskih uvjeta. Ništa se neće riješiti pročistačem – rekao je Franković.

Vodovod u srpnju: Nužno zacjevljenje
Da je u ovom slučaju najvjerojatnije u pravu ipak Franković pokazuje i službeni odgovor koji je DuList dobio na ovu temu još u srpnju ove godine.
– Zacjevljivanje, točnije osiguranje sanitarne ispravnosti vode kroz hidrotehnički tunel, predviđeno je kako bi se osigurala sanitarna ispravnost vode u kanalu i vodnim komorama koji nisu vodonepropusni te kako bi se postojeći tunel na pojedinim mjestima dodatno mehanički osigurao – navodi se u odgovoru.
– Sukladno Pravilniku o sanitarnoj ispravnosti instalacija za pitku vodu sve instalacije moraju biti nepropusne i zaštićene od onečišćenja i drugih utjecaja izvana. Projektom je predviđeno zacjevljenje postojećeg gravitacijskog kanala kroz tunel Srđ te mehanička zaštita u vidu novih betonskih poklopnica. U sklopu projekta također je predviđena sanacija vodnih komora, odnosno vodonepropusnosti njihovih stijenka te rekonstrukcija zasunske i upravljačke komore. Zbog svih navedenih razloga ovaj zahvat je nužan u sklopu održavanja i poboljšavanja sustava, neovisno o izgradnji golf igrališta, a sve sukladno odredbama gore navedenog pravilnika, u kojem je među ostalim navedeno da svi materijali koji dolaze u doticaj s vodom za piće moraju imati odgovarajuće ateste o neškodljivosti – naveli su tada iz Vodovoda te istaknuli kako je postojeći hidrotehnički tunel napravljen prije više od pola stoljeća, a danas ‘ne zadovoljava suvremene standarde ni uvjete’. -Vodovod mora provesti sve standarde zaštite svojih magistralnih vodova, a pored navedenih razloga realizacijom ovog projekta sprječavaju se i potencijalna urušavanja stijenki tunela, koja su primijećena u posljednjih nekoliko godina, kao i mogući gubitci u sustavu – napomenuli su oni te ustvrdili i kako je projekt dosta značajan jer se radi o glavnom dobavnom pravcu pitke vode za cijeli Dubrovnik.
– Kao takav ima prioritet u našim planovima, a osobito nakon završetka izgradnje pročistača, obzirom da će kroz njega proticati sanitarno ispravna voda – napisali su tad iz Vodovoda.
Inače, vrijednost ovog projekta procjenjuje se na dodatnih 12 milijuna kuna, a vrijedi napomenuti kako je na sjednici GV-a otkriveno i kako će održavanje pročistača godišnje koštati 1.7 milijuna kuna, što je osjetno više od cifre od milijun kuna koja se dosada spominjala.
Zbog svega toga nije pitanje hoće li voda u Dubrovniku poskupjeti, već kada i točno koliko?

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist